« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
Zagreb:

Održan 3. Međunarodni simpozij Hura arhitektura

Više o

hura arhitektura

U sklopu međunarodnog programa "Arhitektura i djeca", na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu danas je održan 3. Međunarodni simpozij "Hura aurhitektura" u organizaciji Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu (HKAIG).

Program se, pod okriljem Međunarodne unije arhitekata (UIA) već nekoliko godina provodi u petnaestak zemalja, pa tako i u Francuskoj u sklopu redovne predškolske i školske nastave i u Finskoj, u posebnim školama arhitekture.

Cilj zagrebačkoga simpozija je, uključiti arhitekturu i kulturu prostora u nacionalni program odgoja i obrazovanja, što podržava i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Predsjednica HKAIG-a Helena Knifić-Schaps je istaknula kako se ne želi djecu opteretiti novim nastavnim predmetima, nego im, kroz redovitu nastavu ili program slobodnih aktivnosti, pomoći razviti kvalitetan odnos prema baštini i prostoru, te im približiti ideju arhitekture.

"Ne želimo stvoriti arhitekte, nego ih senzibilizirati za prostor u kojem žive, da ga osjećaju svojim i da se s njim identificiraju", dodala je.

Dekan Arhitektonskog fakulteta Lenko Pleština je rekao kako podučavajući djecu o prostoru, odrasli uče od njih, a voditeljica programa "Arhitektura i djeca" za Hrvatsku Sanja Filep je predstavila nekoliko pilot-radionica s osnovnoškolcima, a najavila je i mogućnost otvaranja fakultativnog programa Arhitektura i djeca, na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu.

O svojim iskustvima iz programa Arhitektura i djeca, na simpoziju su govorili i ugledni stručnjaci iz Austrije, Njemačke, Francuske, Španjolske, Italije, Turske, Rusije i Japana.

Likovni identitet simpozija osmislili su dizajneri Bruketa & Žinić, stihove i glazbu za pjesmu "Prostor" napisao je Arsen Dedić, a snimljen je i film "Arhitektura i djeca" (redateljica Irena Ščurić), premijerno prikazan lani na Svjetskom kongresu arhitekata u Torinu.

25.04.2009. 15:08:06
Novi komentar
nužno
nužno