« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
ŠTETNI UGOVOR

Odmaralište Pirovac: Odbačena prijava protiv Marinca i Mršića

Darka Marinca, Zvonimira Mršića i Željka Đurdinu teretilo se da su Podravku i Koprivnicu oštetili za više milijuna kuna, ali kaznene prijave su odbačene

(Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Podravka

,

Darko Marinac

,

Zvonimir Mršić

,

odmaralište Pirovac

,

Ferdo Livadić

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici odbacilo je kaznene prijave protiv Darka Marinca, Željka Đurđine i Zvonimira Mršića zbog sklapanja štetnog ugovora u vezi s prodajom odmarališta Pirovac, objavljeno je danas na internetskim stranicama Državnog odvjetništva.

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici je nakon zaprimanja kaznene prijave protiv Marinca, Đurđine i Mršića provjerilo dokumentaciju i provelo detaljne izvide iz kojih je proizašlo da nema osnovane sumnje da bi prijavljene osobe svojim radnjama ostvarile elemente kaznenog djela sklapanja štetnog ugovora.

Kaznenom prijavom se Marinca teretilo da je kao predsjednik Uprave Podravke 2001. zaključio kupoprodajni ugovor s Gradom Koprivnica o prodaji odmarališta Pirovac po cijeni od 1.500,000,00 kuna, iako je znao da je knjigovodstvena vrijednost odmarališta u to vrijeme iznosila 6.873.638,14 kuna. Također ga se sumnjičilo i da nakon zaključenja ugovora, kada Grad Koprivnica nije odmaralište stavio u funkciju, nije poduzimao nikakve radnje za raskid ugovora, čime je oštetio Podravku za iznos od 5.373.638,14 kuna - što je razlika između knjigovodstvene i prodajne vrijednosti odmarališta, podsjeća DORH.

>> Policija ispituje otkup pirovačkog odmarališta od Podravke

Đurđinu se sumnjičilo da je 2003., kao član Uprave Podravke s Gradom Koprivnicom zaključio aneks kupoprodajnog ugovora iz 2001., čime je omogućio da Grad ne ispuni odredbu osnovnog ugovora koja se odnosila na stavljanje objekta u funkciju do 1. lipnja 2002. te je time omogućio Gradu daljnju prodaju odmarališta, čime je za Podravku nastupila šteta u iznosu od najmanje 6.873.638,14 kuna, odnosno za iznos knjigovodstvene vrijednosti.

Gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić je prijavljen da je 2007. s trgovačkim društvom G.B. Gradnja d.o.o. Zagreb zaključio kupoprodajni ugovor o prodaji odmarališta u Pirovcu po cijeni od 25.200.000,00 kuna, pri čemu je početnu cijenu od 25.000.000,00 kuna odredio bez izvršene tržišne procjene vrijednosti, iako je znao da je taj ugovor štetan za Grad, a kako je u 2007. vrijednost te nekretnine iznosila 36.742.650,00 kn, to je na taj način Grad Koprivnicu oštetio za iznos od najmanje 11.542.650,00 kuna.

Iz prikupljenih podataka proizlazi da je prodaja odmarališta Pirovac od strane Podravke posljedica zahtjeva Europske banke za obnovu i razvoj, a u skladu s tim i prihvaćenog plana restrukturiranja koncerna Podravke, navodi Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici.

Odluku o prodaji odmarališta donijelo je koprivničko Gradsko poglavarstvo koje je i ovlastilo gradonačelnika da kao nositelj izvršne vlasti potpiše ugovor, dok Porezna uprava nije vršila procjenu tržišne vrijednosti odmarališta prihvaćajući iznos od 25.200.000,00 kuna tržišnom vrijednošću jer se radilo o cijeni nekretnine koja je postignuta na javnom natječaju, navodi Općinsko državno odvjtništvo u Koprivnici. (hina/metro-portal)

06.07.2010. 21:50:05
Novi komentar
nužno
nužno