« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
(NE)IZRUČENJE

Odluka o kapetanu Draganu za tri do šest mjeseci

Danas je pred Vrhovnim sudom Australije započela rasprava o žalbi koju je Hrvatska podnijela protiv odluke o neizručenju Dragana Vasiljkovića

(Cropix)
Više o

ratni zločin

,

izručenje

,

Dragan Vasiljković

,

Kapetan Dragan

,

australski Vrhovni sud

,

Bret Walker

Vrhovni sud Australije, pred kojim je u ponedjeljak započela rasprava o žalbi Hrvatske na odluku Federalnog suda o neizručenju Dragana Vasiljkovića, mogao bi u roku od tri do šest mjeseci donijeti svoju odluku, objavilo je u ponedjeljak hrvatsko Ministarstvo pravosuđa.

Ministarstvo u svom priopćenju podsjeća da je u ponedjeljak "pred Vrhovnim sudom Australije započela rasprava na kojoj će sud odlučivati o žalbi koju je dana 22. veljače 2010. u ime Republike Hrvatske podnio ravnatelj javnog tužiteljstva Commonwealtha protiv odluke Vijeća Federalnog suda Australije od 2. rujna 2009., a kojom je odbijena molba za izručenje Dragana Vasiljkovića Republici Hrvatskoj".

Ministarstvo također dodaje da raspravu prate djelatnici hrvatskog veleposlanstva u Australiji, a kako se očekuje rasprava pred Vrhovnim sudom Australije trebala bi trajati nekoliko dana.

Dragan Vasiljković, poznat kao "kapetan Dragan", optužen je u Hrvatskoj za ratne zločine počinjene nad zarobljenim pripadnicima HV-a i Hrvatske policije u Kninu i Bruškoj u veljači 1993. godine.

Odvjetnik 55-godišnjeg Vasiljkovića, australskog državljana koji se 1991. vratio u Srbiju i postao zapovjednik paravojnih postrojbi, kazao je da bi bilo pogrešno dopustiti izručenje njegova klijenta jer, kako je kazao, hrvatski sud njegovu vojnu službu ne bi uzeo kao olakšavajuću činjenicu.

"To bi bila uvreda australskom pravnom sustavu koji vojnu službu priznaje kao olakšavajuću činjenicu", objasnio je Bret Walker.

U rujnu 2009. godine australski savezni sud je donio odluku o neizručenju Vasiljkovića Hrvatskoj uz obrazloženje da zbog svojih političkih uvjerenja neće imati pravedno suđenje pred hrvatskim sudovima, pustivši ga iz trogodišnjeg pritvora.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa je početkom godine priopćilo da će pred Vrhovnim sudom dokazivati da je takva odluka pogrešna. (hina/metro-portal)

29.03.2010. 15:45:49
Novi komentar
nužno
nužno