« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
NOVOTARIJE

Odjeća koja stvara energiju

Majica od novog materijala može napajati mobitel ili MP3 player

Široka primjena
Široka primjena

Američki znanstvenici razvili su tkaninu od mikrovlakana koja stvara elektricitet, oslobađajući dovoljno energije da napuni mobilni telefon ili osigura da mali MP3 glazbeni player ne ostane bez napajanja, piše Reuters.

Kako su u srijedu objavili u časopisu Nature, majica od tog materijala stvarala bi energiju već kad bi osoba koja je nosi lagano šetala, pa čak i od povjetarca.

- Taj nanogenerator na osnovi vlakana bio bi jednostavan i ekonomičan način stvaranja energije iz pokreta - objašnjava Zhong Lin Wang  s Tehnološkog instituta u Georgiji, koji je vodio studiju.

Nanogenerator koristi poluprovodljiva svojstva nonovlakana cinkovog oksida, sićušnih vlakana tisuću puta tanjih od vlasi kose, koje se usađuju u tkaninu. Vlakna su u parovima postavljene da tvore mikroskopske strukture u obliku četke za pranje boca. Jedno od vlakana u paru presvučeno je zlatom i služi kao elektroda. Kako se u kretanju trljaju jedno o drugo, vlakna pretvaraju mehanički pokret u električnu energiju.
Kako bi se osiguralo da to trenje ne stvara samo statički elektricitet, provedeno je niz pokusa. Željeni se rezultat dobivao samo kada bi u doticaj dolazila vlakna cinkovog oksida sa zlatnim vlaknima.

Wang smatra da bi materijal mogli koristiti planinari ili vojnici kada su na terenu, a također se može iskoristiti kako bi davao energiju minijaturnim senzorima koji se primjenjuju u biomedicini ili promatranju okoliša.

Međutim, postoji još jedan ozbiljan nedostatak za praktičnu primjenu i komercijalizaciju te tkanine: cinkov oksid se razgrađuje kada se smoči. Wangov tim sada radi na procesu kojim bi se dodatno prekrila vlakna i tako zaštitila tkanina tijekom pranja. (METRO)

15.02.2008. 01:56:07
Novi komentar
nužno
nužno