« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
NEMA KRŠENJA PRAVA

Odbijen Karadžićev zahtjev za odgodom suđenja

Karadžić je tražio odgodu tvrdeći da mu je uskraćeno pravo da dovede u pitanje dokaze iz prijašnjih suđenja koji se sada koriste protiv njega

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Haaški sud

,

Radovan Karadžić

,

ICTY

Sud za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) odbio je u četvrtak zahtjev Radovana Karadžića za odgodom suđenja presudivši da nije narušeno njegovo pravo na pravedno suđenje.

Suđenje Karadžiću zakazano je za utorak, no on je tražio zaustavljanje postupka jer mu je, kako tvrdi, uskraćeno pravo da dovede u pitanje tisuće dokaza iz prijašnjih suđenja koji se sada koriste protiv njega.

Sud je ocijenio da "nije bilo kršenja prava optuženog na pošteno suđenje koje bi opravdalo zaustavljanje postupka", priopćio je ICTY.

Sudsko vijeće prihvatilo je 1.500 izjava svjedoka i dokaza iz prijašnjih slučajeva vezanih uz rat u BiH, a Karadžić navodi da on nije dobio priliku za protuispitavanje svjedoka. On tvrdi da je to "nedopustivo poremetilo načelo dokazivanja i narušilo presumpciju nevinosti do te mjere da je suđenje već postalo nepravedno". (hina/metro-portal)

08.04.2010. 21:31:39
Novi komentar
nužno
nužno