« Hrvatska
objavljeno prije 3 godine i 7 mjeseci
JESTE LI ZNALI

Odakle potječe famozni "Black Friday"?

Planirate li sutra poharati trgovine? Ako da, možda ne bi bilo loše da znate otkud je zapravo krenula ta priča i čemu uopće sniženja

Black Friday
Black Friday (Pixabay)
Više o

sniženja

,

crni petak

,

Black Friday

Donedavno nismo imali pojma da "Crni petak" uopće postoji, no u današnje doba fino mastimo brk mogućnostima i akcijama koje pruža taj fenomen preuzet iz, pogađate, Amerike.

Postoji nekoliko razloga zašto se taj petak, onaj koji dolazi dan nakon američkog Dana zahvalnosti, naziva baš crnim. Dan zahvalnosti u Americi označava početak sezone božićnog šopinga, što znači da počinju najveće gužve u godini - i najnapornije doba za policiju koja mora održavati red među gomilom ljudi koja okupira ulice i naglavačke trgovine. Tijekom godina, mnogo se puta dogodilo da su gužve i naguravanja rezultirali smrtnim slučajevima prije nego što bi policija uspjela staviti stvari pod kontolu. To je jedan od razloga zašto je dan nazvan tim mračnim imenom.

Drugi se razlog odnosi na same trgovce. Općenito se vjeruje da tijekom godine oni posluju s gubitkom, pa je blagdanska sezona vrijeme kada sav taj gubitak nadoknađuju. U poslovnim bi se knjigama gubitak prikazivao crvenom bojom, a za označavanje povećanja prihoda koristila bi se crna tinta. Još jedan razlog da se dan kojim počinje najvažnije doba godine za trgovce nazove crnim.

Danas Black Friday u Americi ne smatraju državnim praznikom, no većina stanovništva spaja ga s Danom zahvalnosti i nadolazećim vikendom. Zatvorene su čak i škole, i sve u svrhu omogućavanja što lakšeg i bezbolnijeg šopinga. Većina se trgovina na taj dan (i ostatak vikenda) otvara već u 6 sati, a neke čak i ranije, u 5 ili čak 4 sata ujutro, dok se gužve pred trgovinama stvaraju već dan prije. Trgovine omogućuju velika sniženja koja počinju već u ponedjeljak i traju cijeli tjedan, a fenomen se polako širi svijetom, pa je tako stigao i u Hrvatsku.

Možda nije loše zgrabiti pokoji popust, no nadamo se da nas neće uhvatiti tolika šopingoholičarska groznica ga ćemo početi, kao oni u domovini Crnog petka,u trgovinama rušiti zidove.

Piše: Andrea Holi
23.11.2017. 16:30:00
Novi komentar
nužno
nužno