« Život
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
STVARNO?

Odabir fakulteta ovisi o - karakteru?

Studenti pojedinih područja dijele određene zajedničke osobine, a da to nije stereotip, potvrdilo je jedno dansko istraživanje

Kakvi ste? ;)
Kakvi ste? ;) (Shutterstock)
Više o

studiranje

,

osobine

,

karakter

,

odabir fakulteta

Odabir fakulteta prilično je važna odluka u životu, a pokazalo se da oni koji studiraju na istom fakultetu dijele određene zajedničke osobine, što bi moglo ukazati na zaključak da je moguće unaprijed predvidjeti gdje bi se mogli postići najbolji rezultati

Istraživanje je provedeno na danskom Sveučilištu Aarhus, a studenti koji su sudjelovali u istraživanju imali su različite rezultate u testovima velikih pet osobina. Radi se o neurotičnosti, ekstrovertiranosti, otvorenosti za nove ideje, uvažavanje tuđeg mišljenja i savjesnosti.

Neurotičnost karakteriziraju česte promjene raspoloženja i emocionalna nestabilnost, a najčešće su ih pokazali studenti umjetnosti i humanističkih znanosti. Studenti psihologije su, začudo, na trećem mjestu po neurotičnosti. 

Ekstrovertirani su uglavnom studenti ekonomije, prava, političke znanosti i medicine. Ekstrovertiranost je okarakterizirana društvenošću i samopouzdanjem, što su ovi studenti itekako pokazali tijekom istraživanja.

Otvorenost novim idejama pokazali su studenti humanističkih znanosti, umjetnosti, psihologije i političke znanosti. Njihova je razina kreativnosti i širok dijapazon interesa bitno izraženija nego kod studenata drugih područja.

Uvažavanje tuđega mišljenja osobina je koja se temelji na povjerenju, a imaju je, očekivano, uglavnom studenti prava i ekonomije.

Savjesnost su, kao osobinu organiziranih, fokusiranih i čvrstih ljudi, u puno manjoj mjeri pokazali studenti umjetnosti i humanističkih znanosti.

Ipak, Vedel je kazala kako ove rezultate ne treba uzimati zdravo za gotovo. 'Oni uglavnom služe kao inspiracija za studente koji nisu sigurni koji studij odabrati', kazala je dr. Vedel. Osim toga, istraživanje može poslužiti i profesorima. 'Oni bi mogli bolje razumjeti svoje studente i samim im time omogućiti kvalitetniju naobrazbu'

02.02.2016. 18:05:00
Novi komentar
nužno
nužno