« Život
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
mumije

Od tuberkuloze se umiralo još u doba faraona

Paleopatologija ili znanost o negdašnjim bolestima je već ranije utvrdila da je tuberkuloza bila jako raširena u Egiptu

(Wikipedia)
Više o

Paleopatologija

,

tuberkuloza Egipat

,

Irtyersenu

,

ostaci mumije

Jedna dama iz visokog egipatskog društva iz doba faraona umrla je prije 2.600 godina od tuberkuloze, pokazuju rezultati obdukcije njezine mumije otkrivene početkom XIX. stoljeća, prema istraživanju koje je u utorak objavljeno u britanskom časopisu Proceedings of the Royal society B.

Balzamirano truplo te žene, pronađeno 1819. u Tebi, secirao je 1825. liječnik Augustus Bozzi Granville, koji je procijenio da je žena, majka nekoliko djece, umrla u dobi između 50 i 55 godina. Seciranjem mumije, otkrio je veliku izraslinu oko njezina desnog jajnika i zaključio da je umrla od karcinoma.

Po hijeroglifima na njezinu lijesu zvala se Irtyersenu.

1994. znanstvenici su izveli drugu odbukciju na još sačuvanim dijelovima njezina tijela i zaključili da tumor jajnika nije bio kancerogen te da nije izazvao smrt.

Ali šupljine u plućima mumije su ukazivale na moguće nakupljanje tekućine. Na temelju uzoraka kosti i mekog tkiva izvedena je kromatografija koja je ukazala na Mycoabcterium tuberculosis, klicu tuberkuloze u plućima i bedrenoj kosti mumije.

Paleopatologija ili znanost o negdašnjim bolestima je već ranije utvrdila da je tuberkuloza bila jako raširena u Egiptu. (hina/metro-portal)

30.09.2009. 06:28:42
Novi komentar
nužno
nužno