« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
DEVIZNO POSLOVANJE

Od početka 2011. slobodno otvaranje računa u inozemstvu

Hrvatski će građani od početka iduće godine slobodno moći otvarati račune u inozemstvu i obavljati platni promet preko tih računa

Početak 2011. označava i definitivan kraj kriznog poreza
Početak 2011. označava i definitivan kraj kriznog poreza (Shutterstock)
Više o

mirovine

,

bankovni račun

,

inozemstvo

Od iduće godine ovrhe nad novčanim sredstvima provodit će Financijska agencija (Fina) i ovrhe će se moći provoditi ne samo nad sredstvima na računima nego i nad sredstvima na temelju štednih uloga te oročenih sredstava, predviđaju izmjene Zakona o deviznom poslovanju i novi Zakon o provedbi ovrha na novčanim sredstvima koji na snagu stupaju 1. siječnja 2011.

Uz te, na snagu će s početkom 2011. stupiti i niz drugih zakona iz područja financija i gospodarstva, primjerice Zakon o fiskalnoj odgovornosti, Zakon o ovrhama na novčanim sredstvima, novi Zakon o platnom prometu, novi Zakon o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju, Zakon o upravljanju državnom imovinom, itd.

Zakon o fiskalnoj odgovornosti utvrđuje fiskalna pravila u okviru kojih će vlada provoditi svoju fiskalnu politiku, a cilj je smanjenje deficita kako bi se omogućilo da se potrošnja u potpunosti financira iz prihoda, a da zaduženja budu isključivo radi podmirenja obveza ili razvoja.

Kod izmjena Zakona o deviznom poslovanju najznačajnije se novine odnose na liberalizaciju depozitnih poslova rezidenata i korištenje inozemnih kredita preko računa u inozemstvu. Tako će od 1. siječnja 2011. hrvatski građani moći slobodno otvarati račune u inozemstvu i preko njih obavljati platni promet, a za prijenos novčanih sredstava na račun u inozemstvo bit će potrebno da u inozemstvu otvore račun, u skladu s propisima zemlje u kojoj ga otvaraju, te da daju nalog domaćoj banci za prijenos.

Iduće godine na snazi će biti i Zakon o odgodi usklađivanja mirovina u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2011. godine, pa umirovljenici ne mogu računati na usklađivanje mirovina temeljem rasta plaća i potrošačkih cijena. Početak 2011. označava i definitivan kraj kriznog poreza, jer tada prestaje obveza plaćanja kriznog poreza po stopi od četiri posto i na primitke od samostalne djelatnosti veće od 6.000 kuna. (hina/metro-portal)

30.12.2010. 13:51:06
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    JebMartina
    30.12.2010. 15:40
    ja sam ih otvarao i ranije ne treba mi smrdljiva država da mi kaže šta smijem šta nesmijem
Novi komentar
nužno
nužno