« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
FIRENTINSKA ŠKOLA REGULACIJE

Od ove godine dodjeljuje se nagrada za energetsku transparentnost

Nagrada je zamišljena kao priznanje nekoj tvrtki ili instituciji za osobit doprinos na području transparentnosti energetskih tržišta u Europi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

energija

,

nagrada

,

transparentnost

,

Endurance

,

Frank Worsley

Transparentnost je osnovni preduvjet za učinkovito funkcioniranje energetskih tržišta i odnosi se ne samo na transparentna tržišna pravila, već i na transparentne kriterije za pristup infrastrukturi, transparentan rad energetskih sustava, te transparentne regulatorne procedure, koji su od ključne važnosti za osiguranje jednakih uvjeta za sve i učinkovitih tržišnih rezultata. S obzirom na rastuću važnost energetskih tržišta u Europi i opću tendenciju prema većim, regionalnim tržištima i burzama, promocija transparentnosti na fizičkim i financijskim tržištima energije idealan je način za poticanje europske privrede i postizanje otvorenog i konkurentnog europskog tržišta.

Stoga je Firentinska škola regulacije (The Florence School of Regulation) pokrenula Prvu nagradu za energetsku transparentnost, koja će se dodjeljivati svake godine, a zamišljena je kao priznanje nekoj tvrtki ili instituciji za osobit doprinos na području transparentnosti energetskih tržišta u Europi. Skraćenica Nagrade za transparentnost na energetskom tržištu (Energy Market Transparency Award) je ETA, sedmo slovo grčke abecede, koje se u tehničkim i znanstvenim formulama često koristi kao oznaka za učinkovitost. Promocija ekonomske i tehničke učinkovitosti europskih tržišta energije kroz poboljšanje transparentnosti glavna je svrha Nagrade za transparentnost na energetskom tržištu.

Svi sudionici tržišta pozivaju se da dostave podatke o vlastitom ili tuđem doprinosu na polju poboljšanja transparentnosti energetskih tokova i/ ili energetskih transakcija u Europi. Rok za prijavu kandidata koji je prvotno bio do kraja srpnja 2010., pomaknut je do 31. kolovoza 2010.

Njemačka energetska kompanija RWE prvi je sponzor ovog naprednog projekta. No, sve druge kompanije i institucije koje žele pridonijeti povećanju transparentnosti europskog energetskog tržišta također se pozivaju da sponzoriraju projekt. Stefan Judisch, RWE-ov izvršni direktor sektora nabave i trgovine, ističe: "Transparentnost je od nezaobilazne važnosti za uredno funkcioniranje veleprodajnih tržišta energije i predstavlja ključni preduvjet raznolikosti i likvidnosti za europska tržišta energije u razvoju. Iz tog razloga velika nam je čast poduprijeti ovu inicijativu".

Pobjednika će odabrati odbor kojim će predsjedati Jorge Vasconcelos, osnivač i predsjednik Vijeća europskih regulatora u energetici (CEER). Pobjedniku će nagrada biti uručena u listopadu na svečanoj javnoj večeri u Bruxellesu.

03.08.2010. 10:41:12
Novi komentar
nužno
nužno