« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
RATNI ZLOČINI

Od danas u BiH nijekanje genocida kazneno djelo

Uvedena je odredba prema kojoj je moguće osuditi na zatvorsku kaznu u trajanju od tri mjeseca do tri godine osobe koje javno niječu genocid ili drugi ratni zločin

Fotografija vijesti
Više o

Haaški sud

,

Bosna i Hercegovina

,

ratni zločini

,

Federacija BiH

Izmjenama zakonskih odredbi parlament Federacije BiH omogućio je danas kaznenu odgovornost osoba koje niječu da je na prostoru BiH tijekom posljednjeg rata počinjen genocid, a sličnim izmjenama na razini države nedavno su se pred državnim parlamentom usprotivili srpski zastupnici, prenosi Hina.

U prihvaćenom nacrtu dopuna kaznenog zakona FBiH uvedena je odredba prema kojoj je moguće osuditi na zatvorsku kaznu u trajanju od tri mjeseca do tri godine osobe koje javno niječu genocid ili drugi ratni zločin.

Predlagač ovoga zakona je zastupnik bošnjačke Stranke demokratske akcije Jasmin Duvnjak.

Sličan zahtjev, da se u kazneni zakon BiH uvrste odredbe prema kojima bi se nijekanje genocida smatralo kaznenim djelom, nedavno nije prihvaćen u Zastupničkom domu parlamentarne skupštine BiH, zbog protivljenja zastupnika iz Republike Srpske.

Prema presudi Međunarodnog suda pravde, na području Srebrenice u ljeto 1995. godine počinjen je genocid nad bošnjačkim stanovništvom, no bosanskohercegovačka strana nije uspjela dokazati odgovornost vlasti Srbije za najteži ratni zločin počinjen na prostoru Europe nakon završetka Drugoga svjetskog rata.

Rezolucijom Europskog parlamenta iz 2009. godine, 11. srpnja proglašen je europskim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

28.09.2011. 19:53:00
Novi komentar
nužno
nužno