« Hrvatska
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
KAZNE

Od danas morate imati kratka svjetla i po danu

Po Zakonu, od 1. studenog kratka svjetla na vozilu moraju biti upaljena cijelo vrijeme ili riskirate kaznu od najmanje 300 kuna

Po zakonu...
Po zakonu... (Arhiva)
Više o

kazne

,

kratka svjetla

Zakon kaže da od 1. studenoga treba imati upaljena i kratka svjetla tijekom cijelog dana na automobilu.

Ono što je još važnije, ako to ne napravite, automobil će s ugašenim svjetlima u prometu biti slabije uočljiv od onoga čija su svjetla upaljena. Time dovodite u opasnost sebe, ali i druge.

To je još izraženije ako vozite automobil svijetle boje, kao i za tmurnih ili kišnih dana. Srećom, nova vozila automatski namjeste da su svjetla upaljena cijelo vrijeme No, vozači starijih automobila za svjetla se moraju sami pobrinuti. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna.

Također i vozači bicikala, u slučaju smanjene vidljivosti, moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja te zakonske odredbe, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500,00 kuna.

Lanjskim izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i to je promijenjeno te se obveza paljenja dnevnih svjetala više ne poklapa sa zimskim računanjem vremena. Novina je da svjetla na automobilima i tijekom dnevne vožnje moraju biti upaljena od 1. studenog tekuće godine pa do 31. ožujka iduće godine. Za vozače motocikala i mopeda nije se ništa promijenilo - oni su obvezni imati upaljena svjetla cijelo vrijeme.

01.11.2020. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno