« Svijet
objavljeno prije 28 dana i 7 sati
OPA :)

Od danas je kanabis legalan u Njemačkoj

Kanabis je legaliziran: U Njemačkoj od danas odrasli mogu legalno posjedovati i konzumirati kanabis. No, mnoge nejasnoće oko primjene zakona su ostale. A tko vjeruje da od sada može pušiti travu na poslu – vara se.

Eto ga ;)
Eto ga ;) (Arhiva)
Više o

kanabis

,

Njemačka

Kontroverzna djelomična legalizacija kanabisa u Njemačkoj, koju je pred Brandenburškim vratima u centru Berlina sinoć proslavilo oko 1500 pasioniranih pušača marihuane, dovodi njemačke tvrtke pred nove administrativne izazove. Je li pušenje marihuane na radnom mjestu ubuduće dopušteno? Njemačka agencija dpa je upitala nekoliko većih korporacija kako se općenito regulira postupanje s ovisnostima poput alkohola na radnom mjestu i što se mijenja s legalizacijom kanabisa.

Kod dobavljača automobila Continental, postupanje s alkoholom i drugim opojnim sredstvima jasno je regulirano putem lokalnih kolektivnih ugovora, priopćila je tvrtka. U pravilu, na lokacijama u Njemačkoj postoji apsolutna zabrana konzumacije alkohola i opojnih sredstava, pri čemu se ne razlikuje između alkohola, kanabisa i drugih opojnih sredstava. To je i kod Continentala tarifnim ugovorom.

Proizvođač automobila BMW je izjavio da se vode razgovori sa sindikatima kako bi se zaključio poseban kolektivni ugovor o ovoj temi. Pri čemu i sada važi pravilo da je „izvođenje bilo kojih radnih zadataka pod utjecajem opojnih sredstava zabranjeno", kažu u BMW-u. Slično je i u Daimleru - i tu je konzumacija bilo kakvih opojnih sredstava tijekom radnog vremena strogo zabranjena. A u Deutsche Telekomu naglašavaju, sasvim općenito, da je kod njih postoje kolektivni ugovori koji uključuju i konzumaciju opojnih tvari, te da će se sada ti ugovori dopuniti s obzirom na novu situaciju.

Tko će to sve kontrolirati?

Iako ministar zdravstva nikada nije bio veliki zagovarač legalizacije, nije bio ni protiv dosadašnje zabrane. „Sustav je potpuno propao", kaže Lauterbach i ukazuje na povećano ilegalno tržište i povećanu potrošnju, čak i kod djece i mladih. Prema podacima Ministarstva zdravstva, više od četiri milijuna ljudi u Njemačkoj povremeno ili redovito konzumira kanabis, iako je to dosada bilo ilegalno.

Odraslima je to od danas dopušteno. Mogu imati 25 grama kod sebe, kod kuće čak do 50 grama. Pušenje trave je dopušteno i u javnosti - ali ne tijekom dana u pješačkim zonama, ako su prisutna djeca i mladi ili u vidokrugu dječjih igrališta, vrtića i škola. Postoji zabranjeni pojas od 100 metara oko ulaza.

Ali tko će to kontrolirati? Policija se boji dodatnih troškova, a i ministri unutarnjih poslova saveznih pokrajina glasno su kritizirali legalizaciju. Osim toga, pravosuđe će morati retroaktivno ukinuti ranije izrečene kazne u vezi s kanabisom, ako nisu već izvršene.

Kao što se moglo i očekivati, ovaj zakon vladajuće koalicije naišao je na otpor opozicionih demokršćana. „Zašto je vladajuća koalicija tako 'high' kada se radi o legalizaciji marihuane, meni je neobjašnjivo", izjavio bavarski premijer i vođa tamošnjih kršćanskih socijalista CSU Markus Söder. On je najavio da će se u njegovoj pokrajini novi zakon primijeniti „izuzetno restriktivno". Osim toga su demokrščani (CDU i CSU) najavili da će razmotriti sve mogućnosti za tužbu i pokušati što prije ponovno ukinuti legalizaciju.

Receptom protiv kriminala?

No, Socijaldemokrati (SPD), Zeleni i Liberali (FDP) se nadaju da će legalizacijom oslabiti crno tržište i ojačati zdravstvenu zaštitu. Jer sada će na tržištu biti dostupan kontroliran, čist kanabis. On će dolaziti ili iz vlastitog uzgoja - kod kuće su dozvoljene tri biljke - ili iz klubova konzumenata kanabisa.

Ovi nekomercijalni klubovi s do 500 članova mogu svojim članovima davati kanabis uz naknadu. No, klubovi će moći biti organizirani tek od srpnja. Zato se postavlja pitanje, odakle će u početku dolaziti legalni kanabis. Ministar zdravstva vjeruje da su neki već unaprijed planirali: ako netko uzgaja kanabis, nije važno kada je biljka kupljena ili posađena, objasnio je Lauterbach, od danas je legalna.

Jedan od argumenata za legalizaciju je da je u Kanadi time crno tržište smanjeno za do 80 posto. Međutim, tamo je kanabis slobodno dostupan u specijaliziranim trgovinama - za razliku od Njemačke. Iako bi i ta „kanadska opcoija" trebala biti isprobana u nekim pilot projektima, za njih je potrebno donijeti još jedan zakon, i za sada nije jasno kada će i hoće li uopće biti usvojeno.

Zdravstveni rizici za mlade

Kritičari ovog zakona smatraju da se ovom makar i djelomičnom legalizacijom smanjuje prag tolerancije djelomičnom legalizacijom smanjuje prag tolerancije, te da time kanabis postaje lakše dostupan mladima. Prije izgašavanja u parlamentu ta su strahovanja izrazili brojni liječnici za djecu i adolescente. Oni vide opasnost od psihoza i oštećenja mozga koji je potpuno razvijen tek s 25 godina. Mnogi iz medicinskih razloga preporučuju da se prije toga ne konzumira kanabis.

Ministar zdravstva upućuje pak na pooštrenu kaznenu politiku za zaštitu mladih. Tko daje kanabis djeci i adolescentima, mora računati s kaznom zatvora. Punoljetnim osoba je konzumacija dozvoljena, ali količina i udio psihoaktivne supstance THC-a su ograničeni za mlađe od 21 godine.

Istovremeno se predviđa informativna kampanja kojom se namjerava upozoriti mlade ljude na opasnosti od konzumacije kanabisa. Daniela Ludwig, bivša savezna povjerenica za droge, ostaje aktualna s izjavom: „Nema nikakve sumnje: kanabis nije brokula."

01.04.2024. 16:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    01.04.2024. 17:25
    cool
Novi komentar
nužno
nužno