« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
TRAGIČNO

Od azbestoze u dva tjedna umrlo pet radnika Salonita

Matijašević je vladinu ponudu o obeštećenju radnika od 30 do 60 tisuća kuna nazvao degutantno niskom

Salonit
Salonit (Duje Klarić/Cropix)
Više o

Salonit

,

Ozren Matijašević

,

azbestoza

,

Hrvatska udruga sindikata

,

11. prosinca

Pet radnika Salonita iz Vranjica, oboljelih od azbestoze, umrlo je u proteklih 15 dana, izjavio je danas povjerenik Hrvatske udruge sindikata (HUS) za Dalmaciju Jozo Marić na konferenciji za novinare ispred ulaza u tvornički krug te tvrtke.

Za vrijeme održavanja konferencije za novinare radnik koji boluje od azbestoze Bože Perišić je obje raširene ruke zavezao žicom za ulazna vrata stojeći tako "razapet" nekoliko minuta. Kazao je da se na taj postupak odlučio prosvjedujući zbog nebrige prema radnicima "Salonita". Otrovani smo azbestom, a ostali smo bez posla na ulici bez ikakvog obeštećenja, kazao je Perišić.

Okupljeni radnici su na ulazu u tvornički krug "Salonita" postavili više velikih azbestno-betonskih cijevi prosvjedujući zato što ih se nije obeštetilo i što je posao za dekontaminaciju tvorničkog kruga od azbesta dobila tvrtka "Adriaticblizna" koja, po njima, nema dozvolu za takav posao.

Marić je istaknuo da će radnici "Salonita" dežurati na ulazu u tvornički krug i neće dopustiti da se maknu danas postavljene velike azbestnobetonske cijevi sve dok se tvrtka "Adriaticblizna" ne ukloni iz Salonita. Želimo odaslati poruku Vladi da se uključi u raščišćavanje kriminala u Salonitu", kazao je.

Nema predaje"Neće mene ni Jozo Ćurković (odbjegli bivši vlasnik Salonita) ni premijerka Kosor ni državni odvjetnik Bajić zaustaviti da govorim o kriminalu u Salonitu", istaknuo je Marić, najavivši još "radikalnije sindikalne akcije" ako se žurno ne riješi problem Salonita.

Na prošlotjednom sastanku izaslanstva HUS-a u Vladi nije postignut dogovor o visini iznosa obeštećenja za radnike Salonita. Izaslanstvo HUS-a je tražilo za svakog radnika po 50.000 eura a predstavnici vlade su nudili 30.000 do 60.000 kuna po radniku.

Nakon toga dužnosnici tvrtke "Adriaticblizna" su u lokalnim medijima izjavljivali kako Jozo Marić od iznosa za obeštećenje radnika namjerava jedan posto provizije uzeti sebi.

Marić i predsjednik HUS-a Ozren Matijašević danas su pitali okupljene radnike je li od njih tražena provizija za obeštećenje, a svi uglas odgovorili - nije. Marić je optužbe da želi uzeti proviziju od obeštećenja radnika Salonita nazvao "perverznim".

Matijašević je vladinu ponudu o obeštećenju radnika od 30 do 60 tisuća kuna nazvao degutantno niskom te je zamjerio premijerki Kosor što nije dosad ispunila obećenja da će radnici biti obeštećeni.

Marić je novinarima podijelio otvoreno pismo premijerki u kojem ju poziva da "svojim autoritetom i ovlastima" zaustavi nezakonite radnje u vezi s provođenjem sanacije i dekontaminacije Salonita.

Matijašević je prošlog tjedna Općinskom državnom odvjetništvu podnio kaznenu prijavu protiv predsjednika splitskog Trgovačkog suda Ive Bakalića, stečajnog suca Joze Ćalete i stečajnog upravitelja "Salonita" Mirka Kozine tvrdeći da su zlouporabili položaj dodjeljujući tvrtki "Adriaticblizna" posao sanacije i dekontaminacije tvorničkog kruga od azbesta.(hina/metro-portal)


18.05.2010. 13:22:43
Novi komentar
nužno
nužno