« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
AZTN:

Ocjenjivali smo koncentraciju MOL/INA, a ne odnose dioničara

Agencija napominje da su oni prvi nadležnim hrvatskim tijelima skrenuli pozornost na to da je MOL stekao kontrolu nad Inom

(Davor Pongračić/Cropix )
Više o

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja

,

INA

,

MOL

,

AZTN

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ocjenjivala je koncentraciju MOL/INA, a ne odnose dioničara Ine, ističe se u današnjem priopćenju kojim Agencija reagira na medijske napise o svojoj ulozi u procesu prodaje hrvatske naftne kompanije Ine mađarskom MOL-u.

"Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, kao ni slična tijela u EU i njezinim državama članicama, nema zakonske ovlasti ocjenjivati međusobne odnose dioničara odnosno podjelu njihovih upravljačkih prava, već je to zadaća samih dioničara ili drugih regulatornih tijela. Stoga je pogrešno Agenciju smatrati odgovornom za bilo što izvan njezinog zakonom utvrđenog djelokruga i nalaziti ju nadležnom za reguliranje odnosa između dioničara Ine", ističe se u priopćenju.

Napominje se kako je Agencija bila prva institucija koja je nadležnim hrvatskim tijelima - Vladi i Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, skrenula pozornost na činjenicu da je izmijenjenim Ugovorom o međusobnim odnosima dioničara, od 30. siječnja 2009., MOL kroz upravljačka prava stekao kontrolu nad Inom.

Ta je činjenica prilikom ocjene koncentracije istaknuta i u javnom pozivu objavljenom na web stranicama Agencije kojim se zainteresirani subjekti pozivaju na dostavljanje primjedaba na tu koncentraciju.

Naime, Agencija je ukazala na činjenicu da ta transakcija, u obliku i na način na koji je uređena Ugovorom, predstavlja koncentraciju poduzetnika te se stoga na nju primjenjuju propisi o zaštiti tržišnog natjecanja, navodi se u priopćenju.

Agencija je, nastavlja se, također skrenula pozornost na činjenicu da podaci iz prijave i drugi podaci kojima Agencija raspolaže ukazuju da koncentracija neće moći biti odobrena bezuvjetno.

Ističe se da je znatno prije donošenja odluke AZTN-a o uvjetnom odobrenju koncentracije MOL/INA, ta koncentracija bila odobrena od tijela za tržišno natjecanje u EU, BiH i u drugim državama na koje ona ima tržišne učinke. Dakle, sa stanovišta propisa o zaštiti tržišnog natjecanja, stjecanje kontrole od strane jednog poduzetnika nad drugim poduzetnikom je dopušteno, ali se smatra koncentracijom poduzetnika koju, u pravilu, treba prijaviti Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja. MOL je koncentraciju prijavio te je Agencija pokrenula postupak njezine ocjene.

Iz AZTN-a pritom ponavljaju da su uputili javni poziv svim zainteresiranim kako bi se očitovali o mogućim učincima koncentracije na tržište, ali i da na taj poziv nije bilo reakcije ni od strane konkurenata, niti od bilo koje druge zainteresirane pravne ili fizičke osobe.

U postupku ocjene koncentracije MOL/INA koji je trajao nekoliko mjeseci, Agencija je koncentraciju uvjetno odobrila, uz obvezu ispunjenja određenih mjera kao što su prodaja društva Crobenz d.d., ograničenje otvaranja novih benzinskih postaja na auto-cestama, itd. Izvršenje rješenja Agencije, u smislu ispunjenja tih mjera, još je uvijek u tijeku, navodi se u priopćenju.

Iz AZTN-a podsjećaju da je njihovo rješenje o koncentraciji MOL/INA objavljeno u Narodnim novinama i da su u opširnom obrazloženju rješenja Agencija navela sve bitne odredbe Ugovora između MOL-a i Vlade RH, na kojima je temeljila zaključak o stjecanju kontrole MOL-a nad Inom.

To je rješenje objavljeno prije nego što je Ugovor postao dostupan hrvatskoj javnosti, ističu iz Agencije i navode da protiv njihove odluke o uvjetno odobrenoj koncentraciji MOL/INA ni jedna zainteresirana pravna ili fizička osoba nije pokrenula spor pred Upravnim sudom RH. (hina/metro-portal)

12.02.2010. 19:23:41
Novi komentar
nužno
nužno