« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
OPREZ!

Očistite računalo ili 9. srpnja možete ostati bez interneta

Kako bi spriječili širenje trojanca FBI i estonska vlada postavili su svoje servere, no oni se gase 9. srpnja i 350 tisuća računala diljem svijeta moglo bi ostati bez interneta

Fotografija vijesti
Više o

internet

,

računala

,

računalni virusi

,

trojanac

,

DNSChanger

Oko 350 tisuća računala diljem svijeta zaraženo je s trojancem nazvanim DNSChanger koji korisnike šalje bez njihovog znanja na hakirane Internet stranice zaražene raznim virusima. Iako su kreatori trojanca uhićeni i procesuirani brojna računala su i dalje zaražena opakim virusom, a vlasnici bi uskoro mogli ostati bez pristupa internetu.

Naime, kada su FBI i estonska vlada uhvatili odgovorne osobe ugasili su inficirane servere, no kako nedužni korisnici ne bi ostali bez pristupa internetu uključeni su surogatski serveri, ali se zbog visokih troškova oni isključuju u srpnju.

To znači da ako sa inficiranim računalom pokušate pristupiti internetu 9. srpnja nećete moći otvoriti niti jednu stranicu, a bez interneta nema skidanja antivirusnih programa. Ako želite provjeriti da li je vaš PC ili Mac, oba su podložna ovom virusu, zaražen DNSChangerom posjetite stranicu DNS Changer Check-Up.

Virus funkcionira na principu da mijenja način na koje računalo pristupa DNS-u (Domain Name Service), odnosno kako se riječi koje upišete u tražilicu pretvaraju u specifičnu IP adresu. Primjerice, umjesto da utipkavate dugačak niz brojeva i slova koje čine neku IP adresu, vi samo trebate upisati metro-portal. Virus "otima" taj zahtjev koje računalo šalje serveru pružatelja Internet usluge (T-com, Iskon ili Bnet) i preusmjerava promet na server koji su kreirali hakeri.

Dobra je vijest da se virus može lako očistit s računala, a za popis antivirusnih programa kliknite ovdje.

25.04.2012. 17:52:44
Novi komentar
nužno
nužno