« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
UKLANJANJE MRLJA

Očišćen najveći dio naftnih mrlja u maglovitoj splitskoj luci

POGLEDAJTE GALERIJU - Korištene su krpe sastavljene od sintetičkih vlakana koje upijaju naftnu masnoću s morske površine

Dva dana nakon havarije, Split je osvanuo u magli...
Dva dana nakon havarije, Split je osvanuo u magli... (Cropix)
Više o

splitska luka

,

onečišćenje vode

,

naftno onečišćenje

,

tin ujević trajekt

Naftne mrlje u moru, nastale kad je iz spremnika broda "Tin Ujević" pri udaru u obalu u ponedjeljak navečer u splitskoj luci isteklo više od 33 tone nafte, najvećim su dijelom uklonjene sredstvima za upijanje masnoće s morske površine tzv. apsorbentima.

Korištena su i sredstva za rastvaranje masnih naftnih mrlja, tzv. disperzanti, izjavio je danas Drago Tudić, savjetnik za incidente na moru tvrtke "Cian" koja se bavi čišćenjem.

Drago Tudić je objasnio kako još treba ukloniti dio naftnih mrlja koje su se iz splitske gradske luke proširile u obližnje uvale prema Bačvicama, kupalištu do kojeg su također doprle.

"Dosad je potrošeno više od 1000 litara tekućine disperzanata i do završetka uklanjanja preostalih naftnih mrlja vjerujemo da ćemo potrošiti još oko 200 litara tog sredstva", izjavio je za Hinu Tudić.

Objasnio je da su apsorbenti krpe sastavljene od sintetičkih vlakana koja upijaju naftnu masnoću s morske površine. "Dosad smo potrošili gotovo 800 takvih krpa koje nakon upotrebe odmah spaljujemo i tako sprječavamo bilo kakve ekološke posljedice", dodao je.

Upravljački uređaji nisu zakazali

Lučki kapetan i zapovjednik Županijskog operativnog centra u Splitu Boris Matošić izjavio je kako je inspekcija utvrdila da su svi upravljački uređaji na brodu "Tin Ujević" bili ispravni. "Pregledana su oba zapovjedna mosta broda i sva četiri upravljačka pulta te je utvrđeno da sve funkcionira dobro", izjavio je za Hinu Matošić.

Istaknuo je kako se proučavaju sve izjave zapovjednika broda "Tin Ujević" Damira Rušinovića koje je dao nakon nesreće. "Ako bude utvrđeno da je zapovjednik broda kriv, protiv njega ćemo u idućih nekoliko dana podnijeti prijavu", rekao je Matošić.

Jadrolinijin brod "Tin Ujević", kojem je nakon udara u obalu splitske luke probijen spremnik, u remontnom je brodogradilištu u Vranjicu. Voditelj proizvodnje u tom brodogradilištu Ante Šiško izjavio je danas kako se "očekuje odobrenje procjenitelja" da počne popravak broda koji bi, kako je dodao, mogao trajati tri do četiri dana budući da učinjena šteta "nije velika". (hina/metro-portal)

24.03.2010. 15:49:55
Novi komentar
nužno
nužno