« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
INCIDENTI

Occupy Croatia o postupanju riječke i zagrebačke policije

Occupy Croatia poslao je priopćenje i reakciju na postupanje policije u Rijeci i Zagrebu tijekom prosvjeda u petak

Riječka je policija bila prilično gruba
Riječka je policija bila prilično gruba (Occupy Croatia)
Više o

prosvjed

,

Rijeka

,

policija

,

Occupy Croatia

,

Anonymous Croatia

Povodom incidenta koji su se desili na mirnom prosvjedu građana u Rijeci, dana 01. 03. 2013.g., te u Zagrebu 28.02. 

Obzirom na stanje u MUP-u, kao i zlouporabi istoga od strane političkih "elita" u suradnji s rukovodstvom MUP-a.

Dio djelatnika policije ne zadovoljava osnovne obrazovne i stručne kriterije za obavljanje tog posla. Također je i zabrinjavajuće što dio pripadnika MUP-a nema pojma o zakonskim temeljima svojih ovlasti i načinu postupanja.No, još je zabrinjavajuće, što jedan dio djelatnika ne zadovoljava ni osnovne etičke norme, što baca doista ružno svjetlo na sve pripadnike policijskih snaga jedne navodno demokratske države. 

To se vidjelo u Zagrebu kada je policijski djelatnik značka broj 23876 uhitio dvoje naših aktivista "zbog vrijeđanja službene osobe". Vrijeđanje je bilo upozoravanje da nema izvješenu značku i da nije kulturno da s nama razgovara žvačući kaugumu u ustima. Ujedno djelatnik bez kompletne uniforme, a to je ovdje značka s prednje strane - nema ovlasti provoditi radnje policijskog djelatnika u službi.

Kada tomu pridodamo postojanje jedne razine politiziranosti pripadnika policije, posebno zapovjednog kadra, kada dodamo postojanje određene interesne i mafioidne organiziranosti, te praksu postupanja primjereniju bandi, zbroj toga dovodi do stanja koje zahtijeva izvanrednu građansku pozornost.

Kako bi ilustrirali događaje u Rijeci, koji su do incidenta i doveli, te, raspršili svaku nedoumicu vezanu uz eventualnu odgovornost prosvjednika, donosimo svjedočenja osobe oštećene policijskim postupanjem, te jedne svjedokinje, koja je jednom od dva simpromatična incidenta, koji su izazvali upravo djelatnici policije, što, uz ostale podatke o događajima i pozadini istih, jasno indicira namjeru i ukazuje na stvarnog krivca. Pri tome naglašavamo da se radi o dva odvojena incidenta, koji su se desili nedaleko jedan od drugoga, po jednakom modelu, što ukazuje na veliku mogućnost postojanja promišljene metode, ili, barem ukazuje na intelektualna i obilježja mentaliteta pojedinih policijskih pripadnika :

1. Izjava osobe, neposredno oštećene policijskim postupanjem

" 11 ljudi je nazočilo tom incidentu.

Ovi u civilu nisu pokazali značke, samo su nasrnuli na nas, i onda tek kasnije su im u pojačanje došli policajci u odorama i sa značkama. 

Razlog je bio "osnovana sumnja" u doista ne znam što, ali i stoga što smo sudjelovali na prosvjedu, držali transparent i megafon.

Lažu da nitko od prosvjednika nije ozlijeđen.

Meni su iščašili prst i to isti policajac kojemu je pukao prst dok me privodio, bez da sam mu ja ili tkogod drugi išta činio, što svjedoči o načinu privođenja i količini iskazane agresivnosti.

Načelnica PU PG Senka Šubat je izjavila dvije netočne stvari da nismo ozlijeđeni, što nije istina, jer ja jesam i to je u zapisniku hitne, te da nas nisu vezivali lisicama, a oboje smo odvedeni u lisicama. "

2. Izjava osobe, koja je drugom sličnom incidentu neposredno svjedočila i snimala mobitelom već je objavljena u medijima i na našoj fb stranici, te je nećemo ponavljati.

Naši dobro obaviješteni izvori koji hoće ostati anonimni kažu nam da iza brutalnoga ponašanja policije u Rijeci stoji gradonačelnik Vojko Obersnel.

Bliže se lokalni izbori i treba uplašiti prosvjednike, što je, očigledno, u interesu svih glavnostrujaških stranaka, odnosno, ujedinjeni su u tomu da se svaki glas, koji ozbiljno propitkuje bilo koga, utiša, marginalizira, prokaže kao društveno neprihvatljiv i incidentan. To, također, jasno govori o općoj elitističko-klijentelističkoj i interesnoj sprezi, te sustavnoj političkoj nakaradi i izrugivanju demokraciji.

Policija slijepo sluša naredbe političkih moćnika i nemilosrdno udara po djeci koja su došla samo izraziti svoje nezadovoljstvo stanjem u zemlji. Gradonačelnik navodno ima zaštitu Slavka Linića, velike zvjerke SDP-a, čovjeka koji je osmislio i postavio Zorana Milanovića za predsjednika SDP-a, misli da može raditi što hoće. Svakako, nije jedini. Niti je on takav model ponašanja ustanovio; on je samo trenutno aktualan politički faraon, koji postupa po modelu, koji nije strogo ideološki određen, te se i na taj način smiješne stranačke i političke podjele prokazuju kao smišljena manipulacija.

Samo on i "elita" sličnih malo su se preračunali, ako misle da nas mogu preplašiti i natjerati da odustanemo od prosvjedovanja i zahtijevanja pozitivnih promjena u zemlji.

Ujedno, to nameće propitkivanje uspostave zasebne vojne organizacije nakalemljene na osnovnu strukturu i ustroj MUP-a, zapovjedni sustav, suprotan zakonskim odredbama, te Ustavu RH, ali i pokazuje katastrofalnu razinu općeg i stručnog znanja pojedinih policijskih djelatnika.

U prilog istomu, svjedoči i izjava načelnice Policijske uprave Primorsko-goranske, koju je dala prilikom stupanja na dužnost, te, na kojoj je temeljila svoj javni nastup i kojom je htjela stvoriti lažan dojam o smjeru svog upravljanja policijskim snagama, čime se i ona otkriva kao podoban i poslušnički kadar :

"Vjerujem u profesionalce koji rade svoj posao, ali pritom nikad ne zaboravljaju biti ljudi. "

To, doista, lijepo zvuči. Ali, takvm "poliranju" i prikrivanje nezakonitosti u postupanju djelatnika MUP-a, suprotstavljamo sve, što se pokazuje kao istinito, te, time i vjerodostojno, a nakon saslušavanja svih strana, odnosno, osoba, koje su o tome željele govoriti, te, uvidom u dokumentirane materijale, vezane uz taj događaj. Stoga, njezina izjava, u kojoj navodi kako se htjelo samo utvrditi identitet osoba, koje su se našle u "neprijavljenom prosvjedu", zvuči lažno, posebno u svijetlu poredbe postupanja. Znači, molili bi dotičnu gospođu, iako je na godišnjem, što je isto vrlo simptomatično, pojasni te MUP-ove diskriminacijske kriterije.

Na kraju, kao oni, koji izražavaju ono, za što mislimo da je opći građanski, narodni i društveni interes očekujemo da se ovakvi događaji neće više nikada ponoviti, a da će odgovorni za ove događaje biti primjereno kažnjeni. U suprotnom mi nemamo policiju nego plaćenike, ne živimo u nekoj normalnoj državi, nego u fašističkoj tvorevini.

U svijetlu svega, izjavljujemo da nas ovo neće zaplašiti, da su spontana, nediskriminirajuća i opća okupljanja građana njihovo ustavno pravo, te da ni jedan zakon ne može protiv te ustavne odredbe ići ili se to pravo može ikojom političkom odlukom ograničiti, tim više što je kriminalno ponašanje, kao takvo, definirano kaznenim zakonom, koji jest usklađen s Ustavom RH.

04.03.2013. 11:01:25
Novi komentar
nužno
nužno