« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
FORMIRANJE VLADE

Obrat u Sloveniji - Janša mogući mandatar

Kako je Zoran Janković doživio neuspjeh u dobivanju natpolovične većine u slovenskom parlamentu tako se otvorila mogućnost da novu vladu sastavi Janez Janša

Fotografija vijesti
Više o

Janez Janša

,

Zoran Jankovič

,

Slovenija

,

slovenski parlamentarni izbori

Neuspjeh Zorana Jankovića da u srijedu dobije većinsku potporu slovenskog parlamenta za formiranje nove vlade otvara mogućnost da vladu formira Janez Janša čija je stranka na prijevremenim izborima krajem prosinca osvojila dva mandata manje od Jankovićeve, ali su izgledi za to neizvjesni, ocjenili su slovenski mediji, javlja Hina.

Janković je u tajnom glasovanju na sjednici parlamenta dobio 42 glasa, četiri manje od potrebne natpolovične većine, a parlament u novom pokušaju mora ponovno glasovati o mandataru najkasnije za dva tjedna.

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk je izjavio da će održati nove konzultacije sa strankama o mandataru, ali je izrazio razočarenje "političkim driblingom" i kalkulacijama stranaka prilikom izjašnjavanja o Jankoviću.

Za Jankovića je Tuerk rekao da ga još uvijek smatra dobrim kandidatom za predsjednika vlade, a na pitanje bi li bio spreman za mandatara predložiti Janšu kao predsjednika druge najjače stranke nije dao odgovor, rekavši da je za iznošenje takvih stajališta prerano.

Tuerk formalno parlamentu još uvijek može ponovno predložiti Jankovića za mandatara nove vlade, no moguće je da bi i u ponovljenom glasovanju Janković dobio premalo glasova. Mogućnost kandidiranja imaju i stranke, pri čemu je najviše kombinacija da bi stranke desnog centra za mandatara mogle predložiti Janšu kao predsjednika druge najjače parlamentarne stranke.

Janša je međutim u srijedu nakon sjednice parlamenta na kojoj Janković nije dobio dovoljno glasova za mjesto predsjednika vlade rekao da će njegova stranka o tome odlučivati ovih dana.

Janša je rekao da njegova moguća kandidatura neće biti istaknuta sve dok ne bi dobio čvrsta jamstva da su pregovori o budućoj koalicijskoj vladi uspješno zaključeni.

U slučaju da niti drugi pokušaj izbora predsjednika buduće vlade u parlamentu ne bi uspio, Sloveniji bi prijetila opasnost održavanja novih prijevremenih izbora, upozorio je Janša na konferenciji za novinare u parlamentu.

12.01.2012. 07:55:02
Novi komentar
nužno
nužno