« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
PRIČE KOJE MIJENJAJU SVIJET

Objavljeni dobitnici Pulitzera za 2011.

Na sveučilištu Columbia u New Yorku objavljena su imena dobitnika prestižne Pulitzerove nagrade za 2011. godinu, u 13 novinarskih i 7 umjetničkih kategorija

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Pulitzerova nagrada

,

2011.

,

dobitnici

U kategoriji javne službe nagrađen je The Los Angeles Times za izlaganje korupcije u kalifornijskom gradiću Bell, čiji su si čelnici dodijelili ogromne plaće, što je završilo s uhićenjima i reformama, prenosi Hina. LA Times je nagrađen i za fotoreportažu o nevinim žrtvama nasilja gradskih bandi.

Novinari The New York Timesa, Clifford Levy i Ellen Barry, nagrađeni su za međunarodno izvještavanje o uzdrmanom pravosudnom sustava Rusije, koje je znatno utjecalo na raspravu unutar te zemlje, dok je za svoje komentare o najdubljim ekonomskim problemima SAD-a nagrađen kolumnist NY Timesa David Leonhardt. Za istraživačko novinarstvo nagrađena je Paige St. John iz lista Sarasota Herald-Tribune, za ispitivanje slabosti mutnog sustava imovinskog osiguranja vitalnog za kućevlasnike na Floridi, što je potaklo akciju regulatornih tijela.

Za nacionalno izvještavanje dobitnici su Jesse Eisinger i Jake Bernstein s web portala ProPublica za izlaganje upitnih praksi na Wall Streetu koje su pridonijele američkom gospodarskom urušavanju. Za reportažu je nagrađena Amy Nutt Ellis iz lista Star-Ledger, u Newarku, New Jersey, za priču o tajanstvenom potonuću komercijalne ribarice na Atlantiku sa šest članova posade. Nagradu za kritiku dobio je Sebastian Smee iz Boston Globea za živo i razigrano pisanje o umjetnosti.

Fotografi The Washington Posta, Carol Guzy, Nikki Kahn i Ricky Carioti nagrađeni su za portrete tuge i očaja nakon katastrofalnog potresa koji je pogodio Haiti. U umjetničkim kategorijama, Pulitzera za dramu dobio je Bruce Norris za "Clybourne Park", snažno djelo čiji likovi govore na duhovit i razborit način o borbi Amerike sa svojom rasnom i klasnom svijesti. Za djelo s povijesnom tematikom nagrađen je Eric Fonera za "Vatreno suđenje: Abraham Lincoln i američko ropstvo".

Nagrada za životopis pripala je Ronu Chernowu za djelo o ocu nacije Georgeu Washingtonu, "Washington: Život". Pulitzera za poeziju dobila je Kay Ryan za zbirku "Najbolje od toga: Izabrane i nove pjesme". Za publicistiku je nagrađen Siddhartha Mukherjee za "Car svih bolesti: Biografija raka", istraživačko djelo o dugoj povijesti oboljenja koje još uvijek zbunjuje medicinsku znanost.

 

19.04.2011. 08:10:00
Novi komentar
nužno
nužno