« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
NOVOSTI

Objavljena 69-verzija Chrome s kojom Google slavi 10 godina web preglednika

Chrome 69-verzija preglednika za Windows, MacOS, Android, Linux i iOS donosi osim poboljšanja stabilnosti i performansi, niz inovacija i izgled u skladu koncepta materijal dizajna 2018

Već je prošlo 10 godina...
Već je prošlo 10 godina... (Google)
Više o

Google

,

Chrome

Chrome web preglednik izgleda bolje nego ikada prije. U dizajnu prevladavaju bijele i svijetlo sive boje, a cijelo sučelje je više mekih glatkih linija i zaobljeno. Oblik kartica s većim ikonama web stranica olakšava njihovo pronalaženje, a što je osobito prikladno kada su mnoge kartice otvorene.

Također su postavke pojednostavljene i olakšana personalizacija. Omnibox ili kombinirana adresna traka i traka za pretraživanje postaje još korisnija. Pomoću Chrome 69, višenamjenski okvir može v pokazati odgovore na upite izravno u adresnoj traci čime se štedi od otvaranja nove kartice.

Osim toga, tu je sigurnije i jednostavnije mobilno plaćanja putem aplikacija za plaćanje treće strane, poboljšano automatsko popunjavanje obrazaca, prikazati odgovore na neke upite izravno na popisu za dovršetak automatskog popunjavanja, čak i prije nego što pritisnete Povratak.

Novost je način upravljanja i pamćenja zaporki. Google je naučio sam generirati sigurne zaporke, a zatim ih automatski pohranjuje u posebnu bazu podataka koja se povezuje s prijavom na određene račune.

Google najavljuje još izmjena. Među njima je brže pokretanje preglednika i učitavanje web stranica, smanjenje kašnjenja, bolja optimizacija korištenja memorije uređaja, poboljšanja u Google Prevoditelju i obrani od phishinga. Isto tako u bliskoj budućnosti bit će obogaćene značajke povećane stvarnosti, tako da ćete, primjerice, moći odabrati proizvod i vidjeti kako izgleda u stvarnom životu pomoću kamere mobilnog telefona.

Chrome Dino T-Rex u slavljeničkom izdanju

I na kraju, povodom 10. rođendana Google je svoju poznatu jednostavnu igru s pikseliziranim Dinosaurom, odlučio obogatiti balonima, rođendanskom kapom i tortom. Za pristup igri potrebno je onemogućiti pristup mreži. Zatim treba pokušati otvoriti bilo koju web stranicu. Nakon što se pojavi poruka kako Internet nije dostupan, dovoljno je pritisnuti razmaknicu ili dodirnuti zaslon osjetljiv na dodir za pokretanje igre.

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal >>

Piše: Sanja Ledinek
08.09.2018. 09:44:00
Novi komentar
nužno
nužno