« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
crna lista

Objavljen popis od 400 osumnjičenih terorista

Vijeće sigurnosti UN-a sastavilo je popis osoba povezanih s terorističkom mrežom Al Kaidom ili talibanima

(Getty Images)
Više o

teroristi

,

talibani

,

Vijeće sigurnosti UN-a

,

Al-Kaida

Povjerenstva koja su radila na provedbi rezolucije o borbi protiv globalnog terorizma identificirala su pojedince osumnjičene za povezanost s Al-Kaidom i talibanima te su pozvala nacionalne vlade da im zamrznu imovinu i uvedu zabranu putovanja.

Austrijski veleposlanik Thomas Mayr-Harting, koji predsjeda jednim od povjerenstava i rotirajućim predsjedništvom Vijeća sigurnosti, rekao je da je za 255 osoba utvrđeno da su povezane s Al-Kaidom, a 107 s talibanima.

Neke vlade, koje trebaju uvesti sankcije protiv osumnjičenih na svome teritoriju, prigovarale su zbog procedure kojom se utvrđuje je li njihov državljanin terorist ili ne.

Neki osumnjičeni u međuvremenu su umrli i povjerenstva tek trebaju utvrditi i osigurati da njihova imovina ne padne u krive ruke. Vlade će o tome morati redovito izvještavati Un-ova povjerenstva.

Mayr-Harting u izvješću navodi da prijetnje Al-Kaide i talibana traju godinama nakon što je Vijeće sigurnosti pokrenulo protuterorističku kampanju.

"Tijekom vremena ta je prijetnja značajno ojačala i moramo osigurati da postojeće sankcije protiv A-Kaide i talibana ostanu važno i učinkovito oružje u borbi protiv terorizma", rekao je austrijski veleposlanik. (hina/metro-portal)

13.11.2009. 21:55:30
Novi komentar
nužno
nužno