« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci

Obitelji vatrogasaca traže 8 mil. kn

Tužbe za naknadu štete obitelji su podnijele protiv gradova Šibenika i Vodica, te DVD-a na temelju zakona o radu i zaštiti na radu

Obitelji traže odštetu za duševne boli i gubitak djece
Obitelji traže odštetu za duševne boli i gubitak djece (Nikša Stipaničev/CROPIX)
Više o

kornatska tragedija

Obitelji vatrogasaca stradalih na Kornatu podnijeli su tužbu protiv države, gradova Šibenika i Vodica,  šibenske Javne vatrogasne postrojbe  te DVD-a Vodica i Tisnog, kojom traže preko osam miljuna kuna odštete za duševne boli i gubitak djece.

Istraga o tragediji još traje

Za stradale maloljetne vatrogasce Karla Ševerdiju i Marka Stančića te za civilnog ročnika Josipa Lucića, koji nisu smjeli biti poslani na intervenciju gašenja požara na Kornatu, odštetni zahtjevi njihovih obitelji iznose dva milijuna i 135 tisuća kuna. Za devet ostalih poginulih vatrogasaca, ako sud prihvati tužbe njihovih obitelji, institucije lokalne samouprave morat će isplatiti 6,255 milijuna kuna, potvrdio je šibensko-kninski župan Goran Pauk. Tajnik Vatrogasne zajednice šibensko-kninske županije Jordan Žaja objašnjava kako je dogovor o isplati odštete s rodbinom poginulih vatrogasaca moguć kad se utvrdi tko je odgovoran za njihovo stradanje. No, istraga o kornatskoj tragediji još nije završena i nisu podignute optužnice, pa nisu poznati ni krivci, smatra Žaja. Dodao je kako je akcija gašenja požara na Kornatu bila državnog, a ne lokalnog značaja.

Više-manje sve obitelji podigle su sudske tužbe kojima potražuju naknadu za pretrpljenu duševnu bol. To je njihovo zakonsko pravo, a tek treba vidjeti kamo to ide i tko to treba platiti.”
Goran Pauk
šibensko-kninski župan
U odvjetničkom uredu Mare Mihočevića iz Zagreba, koji zastupa obitelji poginulih vatrogasaca Marka Stančića, Karla Ševerdije, Hrvoja Strikomana, Dina Klarića, Gabrijela Skočića, Ante Juričeva Mikulina, Ivana Marinovića, Marinka Kneževića i Josipa Lučića, podsjećaju pak kako je tužba za naknadu štete podnesena na osnovi Zakona o radu i Zakona o zaštiti na radu, i nema nikakve veze s kaznenim postupkom i istragom o kornatskoj nesreći.

Gradovi-poslodavci

Stoga su, kao poslodavci, tuženi gradovi Šibenik i Vodice te šibenska Javna vatrogasna postrojba, DVD-i Vodica i Tisnog, a u slučaju poginulog civilnog ročnika Josipa Lučića tužena je država. Mihočević je kazao kako je su još u listopadu obitelji poginulih vatrogasaca podnijele odštetni zahtjev, odnosno prijedloge da se sklopi nagodba o odšteti, no nitko od tuženika nije se bio spreman nagoditi. Stoga su obitelji poginulih vatrogasaca odlučile podignuti tužbe za naknadu štete na Općinskom sudu u Šibeniku.

Propao pokušaj nagodbe Lani u listopadu obitelji stradalih vatrogasaca tražile su da se sklopi nagodba o odšteti, no nitko od tuženika nije se bio spreman nagoditi.
Istraga o kornatskoj tragediji još nije završena i nisu podignute optužnice, pa nisu poznati ni krivci, ističe tajnik Vatrogasne zajednice šibensko-kninske J. Žaja.

Piše: hina/mex
29.01.2008. 23:10:11
Novi komentar
nužno
nužno