« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
SPORA BIROKRACIJA

Obitelji nestalih branitelja prosvjedovale na Krematoriju

Ne riješi li se uskoro sudbina žrtava iz Domovinskog rata, prosvjedovat ćemo pred vladom, saborom i uredom predsjednika države, poručili su prosvjednici

Ivan Pšenica
Ivan Pšenica (Damir Glibušić/Cropix)
Više o

prosvjed

,

Ivan Pšenica

,

Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja

Stotinjak članova Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja odalo je danas počast neidentificiranim žrtvama iz Domovinskog rata na Kenotafu (zajednička grobnica) na zagrebačkom Krematoriju te prosvjedovalo zbog vrlo spora otkrivanja sudbina žrtava iz Domovinskog rata.

Istaknuvši kako se u zajedničkoj grobnici na Krematoriju nalaze ostatci više od 400 neidentificiranih tijela, predsjednik saveza Ivan Pšenica rekao je da će, ne riješi li se uskoro sudbina žrtava iz Domovinskog rata, prosvjedovati pred vladom, Hrvatskim saborom te uredom predsjednika države, jer im je obveza pomoći u rješavanju tog pitanja. Naglasio je da je prosvjed način da ih se potakne na rješavanje tog pitanja, jer pojedine obitelji i 14 godina čekaju identifikaciju.

Pšenica je istaknuo da se danas traži 1.030 nestalih osoba te upozorio da postoje zakonski propisi koji sprječavaju da se one, koji imaju informacije, natjera da kažu što znaju. Inzistira da se država puno više zauzme u okružju i u Srbiji kako bi se to pitanje napokon riješilo, jer saznanja o tome postoje.

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić rekao je da potraga za nestalima u tijeku Domovinskog rata ide svojom dinamikom te izrazio uvjerenje da će spomenuta brojka ubrzo biti manja od tisuću.

Načelnik uprave za zatočene i nestale u ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Ivan Grujić rekao je da protok vremena otežava pronalaženje nestalih osoba, koji je zahtjevan te ovisi o obavijestima od onih koji su odgovorni za te događaje, nadležnih tijela susjednih zemalja, ali i hrvatskih ustanova koje utvrđuju činjenice vezane uz Domovinski rat.

Na novinarski upit mogu li se identifikacije ubrzati podsjetio je da su u Hrvatskoj osnovana tri laboratorija s vrhunskim stručnjacima za rješavanje toga pitanja. Grujić je naglasio da je od ukupna broja ekshumiranih identificirano 85 posto. Dodao je kako je od 575 posmrtnih ostataka 390 potpuno obrađeno analizom DNA, što znači da nema krvnih srodnika kako bi se vidjelo komu ta tijela pripadaju. Uz to, 40 tijela je zbog stanja posmrtnih ostataka nemoguće identificirati, a 127 ih je u ponovnoj obradi kako bi se dobili novi rezultati.

Predstavnici spomenuta ministarstva, Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata te Vukovarsko-srijemske županije položili su vijence i zapalili svijeće ispred spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli na Mirogoju te ispred Kenotafa (zajednička grobnica) na Krematoriju. (hina/metro-portal)

21.12.2009. 14:41:46
Novi komentar
nužno
nužno