« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PORUKA ŠIMONOVIĆU

Obitelj Pukanić: Šokirani smo objavom SMS poruka

Obitelj navodi da se obratila ministru Šimonoviću povodom neprimjerenog i neprofesionalnog postupanja sutkinje Ivane Kršul

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Ivo Pukanić

,

Ivana Kršul

,

Županijski sud Zagreb

,

Pukanić SMS

,

obitelj Pukanić

,

Sara Pukanić

Obitelj Pukanić pismeno je zamolila ministra pravosuđa Ivana Šimonovića da u okviru svojih ovlasti poduzme sve da se utvrdi odgovornost odvjetnika optuženih, sudskog vijeća i svih ostalih sudionika u kaznenom postupku koji se vodi na Županijskom sudu u Zagrebu zbog ubojstva člana njihove obitelji Ive Pukanića, a zbog objave privatnoga sadržaja njegovih SMS poruka u medijima.

Navode da su se ministru obratili "s ogorčenjem i tugom u srcu povodom neprimjerenog i neprofesionalnog postupanja sutkinje Ivane Kršul, predsjednice sudskoga vijeća Županijskog suda u Zagrebu, pred kojim se vodi kazneni postupak zbog brutalnog ubojstva našeg oca, sina, i brata Ive Pukanića".

Obitelj Pukanić šokirana je i uznemirena takvim postupanjem zagrebačkoga Županijskog suda koje je za njih neobjašnjivo i nedopustivo, a omogućilo je da se u medijima objavi privatni sadržaj SMS poruka, koji nema nikakve veze s kaznenim postupkom.

Smatraju da je Županijski sud u Zagrebu, kao i ostale nadležne institucije, dužan postupati s posebnom pozornošću i vodeći računa o dokaznim materijalima koji se u postupku izvode.

Za obitelj Pukanić, takvim postupanjem sud dovodi u pitanje svoju profesionalnu sposobnost da nastavi voditi taj postupak, a koji bi, s obzirom na težinu kaznenoga djela, trebao apsolutno kontrolirati postupak i voditi ga savjesno i na visokoj profesionalnoj razini, štiteći prvenstveno žrtvu i njezinu obitelj.

"Ovakvim skandaloznim propustom povrijeđena su osnovna ljudska prava kako žrtve tako i nas članova obitelji, a otvorena mogućnost medijskim manipulacijama bez imalo senzibiliteta za osobno dostojanstvo našega oca, sina i brata", stoji u pismu. Dodaje se da će pokrenuti postupke pred mjerodavnim institucijama radi zaštite osnovnih ljudskih prava zajamčenih hrvatskim Ustavom i Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

U potpisu pisma su Sara Pukanić, kći pokojnoga Ive Pukanića, njegovi roditelji Dragica i Mijo i sestre Anka Pukanić i Nevenka Brkić, a upućeno je na znanje i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu i predsjedniku Odbora za ljudska prava Hrvatskog sabora Furiju Radinu. (hina/metro-portal)

26.03.2010. 19:05:37
Novi komentar
nužno
nužno