« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
NJEMAČKA

Obilježena tradicionalna "politička Pepelnica"

Njemačke političke stranke održale su tradicionalne svađalačke skupove

Guverner Mecklenburga i Zapadne Pomeranije Juergen Seidel i kancelarka Angela Merkel na skupu CDU-a.
Guverner Mecklenburga i Zapadne Pomeranije Juergen Seidel i kancelarka Angela Merkel na skupu CDU-a. (Getty Images)
Više o

Angela Merkel

,

Njemačka

,

SPD

,

Frank-Walter Steinmeier

,

DDR

,

Passau

,

Politička Pepelnica

,

CSU

,

SED

,

Horst Seehofer

,

FDP

,

njemačka politika

Na skupu u Passauu novi predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer optužio je koalicijskog partnera, Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD), da "previše prisno" surađuje sa strankom udružene Ljevice, nasljednicom SED-a, režimske stranke DDR-a.

"Vaš odnos prema stranci Ljevice nije baš pretjerano uvjerljiv", optužio je Seehofer SPD. Također se okomio na socijaldemokratsko zalaganje za pristup Turske Europskoj uniji te je zatražio da se o tome pitanju izravno očituje narod.

"Mi smo jasno protiv ulaska Turske u EU i neka o tomu, ali i o ostalim važnim europskim pitanjima odluči narod na referendumu", smatra Seehofer. Istodobno je pozvao na jedinstvo stranaka i usredotočenje svih snaga u zemlji na suzbijanje gospodarske krize.

"I poslodavci, posloprimci i političari: svi moramo ujediniti snage u borbi protiv najžešće gospodarske krize u novijoj njemačkoj povijesti", smatra Seehofer.

Korijeni običaja "Političke Pepelnice" sežu u 16. stoljeće kad se u Bavarskoj na narodnim skupovima raspravljalo i o mjesnoj politici. U demokratskoj poratnoj Njemačkoj običaj se proširio na nastupe parlamentarnih stranaka i to diljem zemlje.Socijaldemokratski kandidat za kancelara i sadašnji ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier okomio se na pepelničkom skupu u Cuxhavenu na demokršćansku politiku, ustvrdivši da "više nema snage".

Oporbene stranke FDP, Zeleni i stranka Ljevice, uglavnom su kritizirale politiku demokršćansko-socijaldemokratske vlade Angele Merkel, optužujući ju za pomanjkanje osjećaja za socijalne potrebe građana. (hina/metro-portal)

25.02.2009. 22:29:05
Novi komentar
nužno
nužno