« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
BEZ SAD-A

Obilježena 65. godišnjica bacanja atomske bombe na Nagasaki

Stanovnici Nagasakija obilježili su 65. godišnjicu američkog bacanja atomske bombe na taj japanski grad, u prisustvu predstavnika 32 zemlje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

atomska bomba

,

Nagasaki

,

Go blonde

Američka administracija, koja je na komemoraciju kojom je obilježena 65. godišnjica bacanja atomske bombe na Hirošimu poslala svojeg veleposlanika Johna Roosa - prvi put od završetka rata, na ovaj događaj nije poslala svog predstavnika, službeno objasnivši kako su razlog tomu "ranije dogovorene Roosove obveze".

Francuski i britanski diplomati sudjelovali su na obje komemoracije, želeći na taj način pokazati potporu pokretu koji se zalaže za nuklearno razoružanje u svijetu. Uvjeren da su nuklearni napadi bili nužni za okončanje Drugoga svjetskog rata, Washington se nije nikada ispričao za smrt 210.000 ljudi, većinom nevinih civila.

"Japan, jedina nacija koja je bila žrtvom nuklearnih napada u vrijeme Drugoga svjetskog rata, ima moralnu odgovornost boriti se za izgradnju novoga svijeta bez nuklearnog oružja", istaknuo je u govoru japanski premijer Naoto Kan.

Minutom šutnje obilježen je točan trenutak bacanja bombe na Nagasaki 9. kolovoza 1945. Od posljedica eksplozije i radijacije ondje je poginulo više od 70.000 osoba, dok je atomska bomba bačena tri dana ranije na Hirošimu usmrtila 140.000 ljudi. (hina/metro-portal)

09.08.2010. 09:57:52
Novi komentar
nužno
nužno