« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
SLOM POMORSKE BLOKADE

Obilježena 18. obljetnica obrane Splita

Prije 18 godina odvila se velika samostalna operacija tijekom koje je HRM izbacila agresore iz hrvatskog dijela Jadrana

Kontraadmiral Ante Urlić
Kontraadmiral Ante Urlić (Jakov Prkić/Cropix)
Više o

Hrvatska ratna mornarica

,

Ante Urlić

,

Sveto Letica

,

blokada Jadrana

,

obrana Splita

U Splitu je danas svečanom sjednicom obilježena 18. obljetnica obrane Splita i razbijanja vojno-pomorske blokade Jadrana koja je izvojevana pod zapovjedništvom prvog zapovjednika Hrvatske ratne mornarice admirala Svete Letice.

Svečanost je organizirala Udruga dragovoljaca HRM-a iz Domovinskog rata koja u spomen na izgon brodovlja bivše jugoslavenske vojske iz hrvatskog dijela Jadrana u Boku Kotorsku, koji se dogodio prije 18 godina, danas ujedno slavi i svoj Dan.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ante Urlić istaknuo je da je "protunapad na jugoslavensku ratnu mornaricu pod zapovjedništvom legendarnog" admirala Svete Letice bio naša samostalna pomorska operacija u kojoj smo protivniku zadali veliki udarac".

Po riječima kontraadmirala Urlića akcijom 15. i 16. studenog protjerali smo neprijatelja najprije iz splitsko-bračkog, a zatim iz neretvansko-korčulanskog kanala.

"Izbacili smo neprijatelja iz naših unutarnjih voda i istjerali ga da bude na otoku Visu odakle je cijela jugoarmada pobjegla u Boku Kotorsku i zauvijek napustila naš Jadran", kazao je kontraadmiral Urlić. Naglasio je kako ubuduće obilježavanje godišnjice u spomen na tu pomorsku bitku treba organizirati na državnoj razini.

Zoran Komar iz Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti je istaknuo kako mlade naraštaje treba više učiti o pomorskoj bitki od prije 18 godina nego što je to do sada bio slučaj.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Mate Raboteg je istaknuo da je u pomorskoj bitki protiv jugoslavenske ratne mornarice prije 18 godina izvojevana velika pobjeda koju ubuduće treba tretirati bolje no što je do sada bio slučaj. On je posebice naglasio kako je ta pomorska pobjeda ostvarena u teškim okolnostima, jer se samo nekoliko dana kasnije dogodio pad Vukovara i pokolj u Škabrnji.

"Pomorska pobjeda u studenome 1991. značila nam je jako mnogo, vratila nam je samopouzdanje", kazao je Raboteg. Po njegovim riječima odlučujuće za ovu pomorsku pobjedu bila je naredba admirala Letice da se na napad brodova jugomornarice koji su gađali ciljeve u Splitu, pri čemu je poginulo šest građana i dva pomorca, uzvrati protuudarom. "Pogodili smo neprijateljski veliki patrolni brod i oborili dva njihova vojna zrakoplova", kazao je Raboteg.

Na svečanosti je prikazan i dokumentarni film o pomorskoj blokadi Splita. (hina/metro-portal)

15.11.2009. 18:42:45
Novi komentar
nužno
nužno