« Hrvatska
objavljeno prije 5 mjeseci i 3 dana
BRAVO

Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Allianz Hrvatska i Hrvatski paraolimpijski odbor obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom
Međunarodni dan osoba s invaliditetom (Arhiva)
Više o

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Allianz Hrvatska d.d. već je 12 godina ponosan partner Hrvatskog paraolimpijskog odbora te zajedno grade bolju i ravnopravniju budućnost za nove generacije. Minulog petka su, u Centru za odgoj i obrazovanje Vinko Bek, na poseban i aktivan način obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Naime, Allianz Hrvatska zaposlenici su, sa svojom djecom, sudjelovali u aktivnostima u nekoliko parasportskih disciplina, stvarajući tako osobno iskustvo i razumijevanje izazova s kojima se suočavaju paraolimpijci. Uvodnu riječ na ovom druženju s okupljenima je podijelila parasportašica, odbojkašica Maja Drobnjaković, pružajući tako inspiraciju i uvid u svijet paraolimpijskog sporta.

Potrebno je Međunarodni dan osoba s invaliditetom pretvoriti u godinu svjesnosti

U ovom 90 minutnom sportskom programu, Allianz zaposlenici su se, uz pomoć iskusnih trenera, okušali u disciplinama kao što su trčanje s povezom na očima, bacanje kugle s paraatletskog stolca, sjedeća odbojka, kuglanje i boćanje, dok su oni mlađi sudionici uživali u dodavanju zvučnom loptom te dječjem kutku za crtanje i bojanje. Ova aktivnost samo je jedna od brojnih koje Allianz Hrvatska i Hrvatski paraolimpijski odbor provode kroz godinu, s ciljem da svjesnost o osobama s invaliditetom ne bude svedena na jedan ili tek nekoliko dana, već traje kroz godinu i potakne trajnu promjenu te izazove pozitivne društvene pomake prema inkluzivnijem sutra. Od samog početka suradnje adresiraju aktualne društvene probleme i široj javnosti približavaju vrhunske rezultate, ali i izazove paraolimpijskih sportaša. Projekti poput "Paraolimpijskog školskog dana", u sklopu kojeg je 60.000 školaraca otkrilo svijet paraolimpizma i "Trenera velikog srca", koji je u 20 hrvatskih gradova djeci s teškoćama u razvoju omogućio bavljenje sportom, ostavili su trajni trag i potaknuli pozitivne promjene ka ravnopravnijem i tolerantnijem društvu. Društvu u kojem bavljenje sportom nije privilegija već pravo dostupno svima i u kojem paraolimpijske medalje imaju istu vrijednost i sjaj kao i one olimpijske.

Ratko Kovačić, predsjednik HPOa, poručio je: "Paraolimpijci imaju transformativnu moć kada su u pitanju društvene promjene. Svjesni te moći, Hrvatski paraolimpijski odbor se aktivirao u različitim segmentima stvaranja boljeg radnog okruženja i društva općenito te se rado uključujemo i podržavamo aktivnosti gdje od najmlađih naraštaja gradimo tolerantno i uključivo društvo, a posebno ukoliko je riječ o dugogodišnjem partneru poput tvrtke Allianz Hrvatska."

Marijana Jakovac, predsjednica Uprave Allianz Hrvatska d.d. je dodala: "Bavljenje sportom je pravo koje mora biti dostupno svima, ono ne smije biti privilegija već je ono osnovno i temeljno ljudsko pravo. To je misao vodilja koja nas je motivirala u kreiranju predivnih projekata, pa tako i ovog današnjeg eventa. Kako učenje kreće od malenih nogu i vrijednosti koje usadimo našoj djeci u djetinjstvu ostaju za cijeli život, odlučili smo ovaj dan obilježiti s našom djecom i zajedno raditi na inkluziji i prihvaćanju raznolikosti te promovirati paraolimpijske vrijednosti."

S okupljenima je podijelila i podatak kako je nedavno istraživanje pokazalo poražavajuće činjenice, a to je da se manje od 20% djece bavi sportom, ili je fizički aktivno 5 ili više sati tjedno. Zaključak ovog druženja je kako se, uz podršku paraolimpijaca, ovaj trend može okrenuti te u sport uključiti veći broj djece i mladih, stvarajući time bolju i ravnopravniju budućnost. 

04.12.2023. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno