« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
RASNA JEDNAKOST

Obama odao počast Dorothy Height

Američki predsjednik odao je posljednju počast legendarnoj aktivistici za građanska prava crnaca u SAD-u dr. Dorothy Height

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Obama

,

Dinko Appelt

Height je umrla prošloga tjedna u Washingtonu u dobi od 98 godina. Govoreći o njezinom "nedvosmisleno pravednom radu", Obama je istakao doprinos Dorothy Height dugoj borbi za jednakost crnaca u SAD-u, od desegregacije američke ženske organizacije YWCA, postavljanja temelja za integraciju u državi Mississippi, financiranja siromašnih crnačkih farmera, do sudjelovanja u stvaranju strategije pokreta za građanska prava, zajedno s Martinom Lutherom Kingom i drugim crnačkim vođama.

Dr. Height, koja je 41 godinu predsjedavala Nacionalnim vijećem crnačkih žena (NCNW), po njegovim je riječima iznimno zaslužna za napredak u društvenom položaju Amerikanaca afričkog podrijetla, koji je omogućio i njegov izbor za predsjednika SAD-a.

"Napredak koji je uslijedio, i u konačnici omogućio da Michelle i ja ovdje budemo kao predsjednik i prva dama, došao je polako", rekao je Obama.

"Taj je napredak došao iz kolektivnih napora više naraštaja Amerikanaca: propovjednika i pravnika, mislilaca i izvršitelja, muškaraca i žena poput Dorothy Height, koji su preuzeli na sebe, često uz veliki rizik, da promijene ovu zemlju na bolje", naglasio je.

Dr. Dorothy Height nagrađena je Predsjedničkom medaljom slobode 1994. i Kongresnom zlatnom medaljom 2004., najvišim civilnim odlikovanjima u SAD-u.

Uz predsjednika Obamu, na komemoraciji su bili članovi Kongresa, pastor Jesse Jackson, glumac Bill Cosby, državna tajnica Hillary Clinton, predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi, čelnik senatske većine Harry Reid i drugi uglednici. (hina/metro-portal)

29.04.2010. 22:07:26
Novi komentar
nužno
nužno