« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
OZRAČJE ZAJEDNIŠTVA

Obama i Medvedev dali zajedničku izjavu povodom 65. godišnjice susreta na Labi

Uvjereni smo da djelovanje u duhu susreta na Labi omogućuje rješenje svakog problema koji se pojavi pred našim narodima, stoji u izjavi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Kremlj

,

Rusija

,

Hitler

,

Obama

,

izjava

,

rijeka laba

,

nacistička njemačka

,

medvedev

Ruski i američki predsjednici Dmitrij Medvedev i Barack Obama pozvali su u nedjelju u zajedničkoj izjavi na uspostavu odnosa povjerenja u duhu saveza njihovih zemalja protiv nacističke Njemačke.

Zajednička izjava koju je objavio Kremlj pripremljena je prigodom 65. godišnjice susreta sovjetske i američke vojske na rijeci Labi, na istoku Njemačke 25. travnja 1945., pet dana prije Hitlerova samoubojstva.

"Danas je posebno potrebno ozračje povjerenja i zajedničke motivacije kada Rusija i Sjedinjene Države grade odnose partnerstva u ime stabilnosti i napretka svijeta", naglašavaju dvojica predsjednika. "Uvjereni smo da djelovanje u duhu susreta na Labi omogućuje rješenje svakog problema koji se pojavi pred našim narodima, kao i učinkovite odgovore na izazove novog tisućljeća", nastavili su.

Obama i Medvedev dali su prioritet poboljšanju njihovih odnosa, nakon što su se veze između Rusa i Amerikanaca bitno pogoršale tijekom mandata Georgea W. Busha. Početkom travnja potpisali su u Pragu novi sporazum o smanjenju nuklearnog razoružanja koji je obilježio to zbližavanje. (hina/metro-portal)

25.04.2010. 20:27:00
Novi komentar
nužno
nužno