« Svijet
objavljeno prije 12 godina
IZMJENE I DOPUNE

Nuklearno oružje postalo dio ustava Sjeverne Koreje

"Kim Jong-Il je našu zemlju učinio nepobjedivom u političkoj ideologiji, ona posjeduje nuklearno oružje i neukrotiva je vojna sila i zemlja snažnog i naprednog naroda", navodi se u ustavu

Fotografija vijesti
Više o

ustav

,

Sjeverna Koreja

,

atomsko oružje

,

nuklearni program Sjeverne Koreje

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne zajednice koja želi uvjeriti Pjongjang da odustane od atomskog oružja, javlja Hina.

Izmjene ustava usvojene su na parlamentarnom zasjedanju 13. travnja, a u četvrtak su objavljene na internetskoj stranici sjevernokorejske vlade.

"Kim Jong-Il je našu zemlju učinio nepobjedivom u političkoj ideologiji, ona posjeduje nuklearno oružje i neukrotiva je vojna sila i zemlja snažnog i naprednog naroda", navodi se u sjevernokorejskom ustavu. "Zemlja s nuklearnim oružjem" novina je u tekstu.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-il umro je u prosincu 2011. godine, a naslijedio ga je sin Kim Jong-Un.

"Promjena ustava naglašava da Sjeverna Koreja ne namjerava odustati od svojih nuklearnih aktivnosti, bez obzira na okolnosti", ocijenio je Cheon Sung-Whun iz korejskog Instituta za nacionalno ujedinjenje u Seulu. "Traženje da odustane od nuklearnog programa od sada predstavlja kršenje sjevernokorejskog ustava", dodao je.

Profesor sa sveučilišta Kyungnam iz Changwona Kim Keun-Sik je rekao da taj revidirani tekst nije dobra vijest za sudionike pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu, koji su ionako zamrznuti od 2008. godine. On, međutim, ipak smatra da je svrha novog ustava prije svega slavljenje pokojnog predsjednika Kim Jong-Ila, te da se ustav redovno dopunjava i da mu ne treba pridavati previše važnosti.

31.05.2012. 09:24:34
Novi komentar
nužno
nužno