« Život
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
KRAJ KRIVOTVORENJU

Novom metodom moguće odrediti točnu starost vina

Metoda koju su osmislili stručnjaci sa sveučilišta u Adelaideu, temelji se na razlici između ugljika 12 i ugljika 14

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DeviantArt)
Više o

vino

,

krivotvorenje

,

ugljik

,

starost vina

,

c-14

Australski istraživači osmislili su metodu za utvrđivanje starosti vina pomoću ugljika C-14 koja omogućuje veliku točnost u određivanju godine berbe i najavljuje rat krivotvoriteljima koji svoj proizvod prikazuju starijim nego što uistinu jest.

Metoda koju su osmislili stručnjaci sa sveučilišta u Adelaideu, temelji se na razlici između ugljika 12 i ugljika 14, dvaju izotopa prisutnih u ugljiku koji biljke upijaju, pa tako i grožđe. C-12 je stabilan, a C-14 je radioaktivan i njegova se količina s vremenom mijenja.

Razina C-14 u atmosferi znatno je porasla od sredine 20. stoljeća, zbog sve većeg broja nuklearnih ispitivanja na površini Zemlje, a od 1960. je počela opadati, rekao je istraživač Graham Jones koji je rezultate svog istraživanja prikazao u nedjelju u društvu američkih kemičara.

Ekipa je izmjerila razinu C-14 u fermentiranom šećeru dvadeset australskih vina proizvedenih između 1958. i 1997., a zatim je rezultate usporedila s podatcima praćenja radiaktivnosti atmosfere i svaki put je uspjela točno utvrditi o kojoj je godini riječ.

Australski istraživači nadaju se da će ovom metodom spriječiti antidatiranje vina kojemu podliježe 5 posto butelja koje su u ovom času na tržištu.

No krivotvoritelji će po svoj prilici još dugo moći raditi, budući da ova metoda zahtijeva skup i složen uređaj, maseni spektrometar pomoću ubrzivača. (hina/metro-portal)

22.03.2010. 07:04:04
Novi komentar
nužno
nužno