« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
NOBEL 2021

Novinari laureati Nobelove nagrade

Novinari Maria Ressa i Dmitrij Muratov ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za mir. Ruski novinar priznanje je posvetio ubijenim kolegama, a filipinska novinarka u prvoj izjavi kazala da su joj činjenice svetinja

Šokantno dobro!
Šokantno dobro! (Arhiva)
Više o

Nobelova nagrada za mir

,

Maria Ressa

,

Dmitrij Muratov

Filipinska novinarka "ostala je bez riječi" dobivenim priznanjem. U izjavi koju je uživo prenosio neovisni informativni portal Rappler, čija je osnivačica, rekla je da ova nagrada dokazuje da "ništa nije moguće bez činjenica".

"Svijet bez činjenica je svijet bez istine i bez povjerenja", rekla je Ressa.

Muratov (59) glavni je urednik ruskog lista Novaja Gazeta i prvi Rus koji je dobio ovu nagradu nakon bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova koji je pomogao osnovati taj list novcem koji je dobio uz Nobelovu nagradu 1990. godine.

Posvetio je ovu nagradu šesterima ubijenim novinarima koji su pisali za Gazetu.

"Ne mogu preuzeti zasluge za ovo. Ovo je Novaja Gazeta, list onih koji su umrli braneći pravo ljudi na slobodu govora", rekao je Muratov, prenijela je ruska novinska agencija TASS.

Kremlj je čestitao Muratovu na osvojenoj nagradi unatoč tome što je list često kritizirao ruske vlasti. "Možemo čestitati Dmitriju Muratovu", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

"Ustrajno radi u skladu s vlastitim idealima, odan im je, talentiran je, hrabar je", rekao je Peskov.

Nobel priznanje novinarskoj profesiji

Ured UN-a za ljudska prava čestitao je filipinskoj novinarki i ruskom novinaru na Nobelu za mir i naveo da je to "priznanje važnosti rada novinara u najtežim okolnostima".

"Proteklih godina vidjeli smo porast napada na novinare pa i tijekom zatvaranja u pandemiji covida-19", rekla je novinarima glasnogovornica Ravina Shamdasani u Ženevi.

"Vjerujem da govorim u ime Visoke povjerenice (Michelle Bachelet) kada izražavam čestitku svim novinarima koji rade svoj posao kako bi nas informirali i kako bi pojačali glas žrtava posvuda", dodala je.

09.10.2021. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno