« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Flasteri na ustima

Novinari HRT-a prosvjedovali protiv cenzure

Stotinjak novinara HRT-a održalo je danas miran prosvjed protiv, kako tvrde, cenzure na javnoj televiziji

(Saša Midžor Sučić/Cropix)
Više o

HRT

,

prosvjed

,

novinari

Novinari i snimatelji na prosvjedu su se pojavili s flasterima na ustima, pa čak i na lećama kamera te bijelim papirima u rukama simbolizirajući tako da je na HRT-u na djelu cenzura te da im nije dopušteno slobodno govoriti i pisati.Na skupu nitko nije držao nikakve govore, a među okupljenima su bili Denis Latin, Robert Zuber, Aleksandar Stanković, Đuro Tomljenović, Ana Jelinić, Zoran Šprajc, Petar Vlahov.

Novinarima drugih redakcija izjavu je dao predsjednik HND-ovog ogranka pri HRT-u Nikola Kristić koji je objasnio da je riječ o skupu kojim zaposleni žele izraziti svoje nezadovoljstvo stanjem na nacionalnoj javnoj radioteleviziji. "Ne prihvaćamo nikakve prijetnje i zastrašivanja. Tražimo poštivanje procedure i jednakopravnost postupanja prema svima i protiv smo cenzure", kazao je Kristić.

Na upit tko je po njima odgovoran za stanje na HRT-u Kristić je kratko odgovorio da "onaj tko rukovodi snosi najveću odgovornost". Kristić je dodao da su članovi HTV-ovog ogranka HND-a i Sindikata novinara Hrvatske na HTV-u prije dva dana na zajedničkom sastanku donijeli zaključke koje su uputili Hrvatskom saboru, Ravnateljstvu HRT-a i Programskom vijeću HRT-a, čiji su članovi u podne počeli sjednicu.

Budući je dosadašnji predsjednik Vijeća Đuro Popijač nedavno imenovan ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva sjednicu vodi dopredsjednik Siniša Grgić koji je odmah na početku izrazio nezadovoljstvo prosvjedom. "Osjećam se osramoćen kao član ovog tijela. Nismo to zaslužili", kazao je, naglasivši da će učiniti sve da se sjednica održi do kraja.

"Bit ćemo dovoljno odgovorni da donesemo kvalitetne zaključke i odluke te riješimo loše stanje koje je zavladalo u ovoj kući", kazao je.

Novinarski ogranak na HTV-u u srijedu je odlučio povuči svog predstavnika iz Etičkog povjerenstva HRT-a te zatražio da se Etički kodeks za radnike HRT-a stavi van snage zbog nedosljednosti i različitih kriterija u primjeni njegovih odredaba, čime je, po njihovoj ocjeni, izgubio svaki smisao.

Na zajedničkom sastanku članovi novinarskog i sindikalnog ogranka zaključili su da odlučno odbacuju sve oblike cenzure i pritisaka na novinare pri obavljanju svakodnevnog posla.

Također su, među ostalim, dali punu potporu kolegici Ani Jelinić i "svim ostalim kolegama koji su doživjeli slične oblike pritisaka, cenzure i slijedom 'neposlušnosti' smijenjeni s projekata".

Od glavne urednice Informativnog programa HTV-a Hloverke Novak Srzić zatražili su da povuče odluku o suspenziji Ane Jelinić s mjesta urednice emisije "Dossier.hr", a od Programskog vijeća utvrđivanje odgovornosti glavne urednice vezano za nedosljednost primjene programskih načela i obveza Zakona o HRT-u, te radi potpuno izgubljene vjerodostojnosti. (hina/metro-portal)

20.11.2009. 13:16:31
Novi komentar
nužno
nužno