« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
DAN SLOBODE MEDIJA

Novinare otimaju, uhićuju, premlaćuju i ubijaju

Sloboda medija je jedno od temeljnih ljudskih prava koje je ključno za opstanak demokracije, izjavio je u subotu glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u povodu Svjetskog dana slobode medija

Novinari su uvijek mete
Novinari su uvijek mete (Arhiva)
Više o

novinari

,

Dan slobode medija

'Sloboda medija ključna je za opstanak demokracije...sloboda izražavanja, nezavisni mediji i opći pristup znanju učvrstit će naše napore za postizanjem trajnih rezultata za ljude i planet', kazao je Ban ki-Moon. Upozorio je da se novinari i dalje otimaju, uhićuju, premlaćuju i ubijaju jer govore ili pišu o 'neugodnim istinama'.

'Takvo postupanje prema novinarima je nedopustivo u svijetu koji više nego ikada ovisi o globalnim informativnim medijima i novinarima koji u njima rade', istaknuo je prvi čovjek Ujedinjenih naroda. 'Na današnji Svjetski dan slobode medija pozivam sve vlade, društva i pojedince da aktivno brane ovo temeljno ljudsko pravo', poručio je Ban Ki-moon.

Podsjetio je da je prošle godine ubijeno 70 novinara, od kojih su mnogi izgubili živote u područjima u kojima se vode oružani sukobi. Ove je godine ista sudbina do sada zadesila 14 novinara. 'U zatvorima je prošle godine skončalo 211 novinara, od 2008. ih je u egzilu završilo 456, a od 1992. broj ubijenih novinara premašio je 1000 - skoro jedan novinar svaki tjedan', kazao je Ban.

Opća skupština UN-a proglasila je Svjetski dan slobode medija 3. svibnja 1993. u skladu s člankom 19 Opće deklaracije o ljudskim pravima.

03.05.2014. 12:51:00
Novi komentar
nužno
nužno