« Biznis
objavljeno prije 3 godine i 11 mjeseci
EU FONDOVI

Novih 220 milijuna eura iz ESIF programa

Uz dosad najviše iznose kredita sufinancirane EU fondovima, osnovne su odrednice ovih kredita niska kamatna stopa i dug rok otplate

ESIF krediti za rast i razvoj
ESIF krediti za rast i razvoj (Arhiva)
Više o

krediti

,

EU fondovi

,

bespovratne potpore

,

poduzetničke potpore

,

ESIF program

Svi poduzetnici kojima su bespovratne potpore iz raznih razloga (neprihvatljiva djelatnost, ulaganje i sl.) nedostižne, a ESIF mikro i mali zajmovi do 50.000 eura nedovoljno veliki, mogli bi izvor financijskih sredstava za planirane investicije pronaći upravo u ESIF kreditima. Uz dosad najviše iznose kredita sufinancirane EU fondovima, osnovne su odrednice ovih kredita niska kamatna stopa i dug rok otplate.

Najpovoljniji uvjeti kreditiranja na tržištu

„ESIF Krediti za rast i razvoj" novi su financijski instrument HBOR-a uspostavljen u suradnji s poslovnim bankama s ciljem olakšavanja pristupa dugoročnim investicijskim kreditima malim i srednjim poduzećima. Financijska sredstava za kredite osiguravaju HBOR i tri poslovne banke (ZABA, PBZ i ESB) u omjeru 50:50. U jednakom su omjeru utvrđene i kamatne stope  koje će, uz HBOR-ovih 0% na polovicu iznosa kredita, te tržišnu kamatnu stopu poslovne banke na drugu polovicu iznosa, korisniku u konačnici donijeti uvjerljivo najpovoljniju konačnu stopu između 1 i 2%.

Kreditima od 100 tisuća do 3 milijuna eura (10 milijuna u sektoru turizma) financirat će se ulaganja u kupnju zemljišta, kupnju/izgradnju građevinskih objekata, nabavu strojeva i opreme, software-a i sl.  Također, 30% iznosa kredita poduzetnici će moći uložiti u obrtna sredstva vezana za predmetno ulaganje. 

Hoteli, proizvodni pogoni, tematski parkovi, domovi za starije i nemoćne...

Prihvatljivi korisnici su poduzeća do 250 zaposlenih koja posluju najmanje dvije godine prije podnošenja zahtjeva za kredit i to u sljedećim sektorima:

  • Turizam
  • Prerađivačka industrija
  • Djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi
  • Informacije i komunikacije
  • Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti
  • Putničke agencije i organizatori putovanja (turoperateri)
  • Kreativne, umjetničke i zabavne djelatnosti
  • Sportske, zabavne i rekreacijske djelatnosti
  • Ostale uslužne djelatnosti

Krediti se odobravaju na temelju investicijske studije uz rok otplate do 12 godina i poček do 2 godine (za sektor turizma 17 godina uz 4 godine počeka). Dodatnu pogodnost predstavlja i činjenica da su poduzetnici oslobođeni svih naknada koje inače prate obradu i odobravanje komercijalnih kredita. 

Na raspolaganju je ukupno 220 milijuna eura, a krediti su dostupni do iskorištenja sredstava.
Više informacija možete saznati ovdje.

25.09.2018. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno