« Život
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
HI-TECH STOMATOLOGIJA

Novi zubi u samo nekoliko minuta? Moguće je uz tehnologiju 3D ispisa

Skenirani nacrt zuba stavlja se u posebni 3D pisač koji u samo nekoliko trenutaka počinje izrađivati identičnu repliku potrebnih dijelova iz biokompatibilnog kompozitnog materijala

Zubi
Zubi (Deviantart)
Više o

zubi

,

3D printer

,

3d pisač

Zamislite situaciju u kojoj će vaš zubar jednostavno skenirati vašu čeljust i 'isprintati' ili 'ispisati' vaše nove zube uz pomoć posebnog stroja, takozvanog 3D pisača. Nema čekanja danima i tjednima, vaši zubi bili bi spremni u samo nekoliko minuta. Iranski istraživači uvjeravaju da je to moguće. Nedavno su svjetskoj stručnoj i laičkoj javnosti pokušali objasniti kako medicinsko skeniranje s računalnim dizajniranjem može biti iskorišteno u svrhu stvaranja savršenih nacrta u prostetičkoj stomatologiji bilo da se radi o zamjeni dijela čeljusti ili zuba. Kad se izradi skenirani nacrt, odmah se stavlja u posebni 3D pisač koji u samo nekoliko trenutaka počinje izrađivati identičnu repliku potrebnih dijelova iz biokompatibilnog kompozitnog materijala. Slična se tehnologija već neko vrijeme upotrebljava u medicinskoj prostetici, ali ovo je prvi pokušaj njene primjene u stomatologiji i to kroz takozvano „brzinsko prototipiranje", piše u stručnom listu International Journal of Rapid Manufacturing.

Strojarski inženjer Hossein Kheirollahi sa Sveučilišta Imam Hossein je s kolegom Faridom Abbaszadehom s Islamskog sveučilišta Azad iz Teherana u Iranu objasnio kako suvremena tehnologija koja se koristi za konvertiranje MRI I CT skenova u prostetičku komponentu podrazumijeva uporabu tehnologije i tehnike glodanja, stoji u službenom priopćenju Sveučilišta Imam Hossein.

Ova potonja tehnologija potrebna je za oblikovanje potrebnih prostetičkih oblika iz polimernog bloka, ali nažalost ima nekoliko nedostataka. Dovoljno je prisjetiti se kakav oblik ima najobičniji zub - vrlo je kompleksan, a izrezbariti kompleksne oblike nije lako.

Brzinsko prototipiranje temelji se na kopiranju trodimenzionalnog prikaza spremljenog u računalu koje upravlja posebnim laserom koji obrađuje polimer u porahu ili tekućem stanju. Uz ovu tehnologiju moguće je izraditi gotovo bilo kakav oblik. Iranski tim stručnjaka sada radi na dokazivanju da 3D ispis može biti upotrijebljen i u stomatološke svrhe na praktičnoj razini, znači u izradi kruna i navlaka bez obzira koliko one nezgodnog oblika morale biti. 

15.07.2011. 19:30:00
Novi komentar
nužno
nužno