« Kultura
objavljeno prije 2 mjeseca i 25 dana
OSVRT

Novi skulptorski opus Ivana Jakšića

Neprekidno istražujući mogućnosti vlastitih zamisli, ideja, Ivan Jakšić studiozno radi i na licu osobe koju izvodi u kamenu i jednako tako i na gestualnosti skulpture, u položaju, u kretnji

Ivan Jakšić
Ivan Jakšić (Arhiva)
Više o

Ivan Jakšić

,

Miroslav Pelikan

,

kiparstvo

,

osvrt

Bračanin, akademski kipar Ivan Jakšić, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, istaknuti pripadnik mlađe generacije, autor već sada impozantnog kiparskog opusa izvedenog u mramoru, kontinuirano vrijedno i nadahnuto radi u atelijeru prepušten artističkoj imaginaciji.

Nije nevažno reći, od najranije dobi druguje s kamenom, s dlijetom. Otac mu je poznati umjetnik, akademski kipar Pero Jakšić, istodobno i poticaj i kritika u jednoj osobi.

Neprekidno istražujući mogućnosti vlastitih zamisli, ideja, Ivan Jakšić studiozno radi i na licu osobe koju izvodi u kamenu i jednako tako i na gestualnosti skulpture, u položaju, u kretnji.

Istodobno, valja posebno istaknuti kako se Ivan nije opredijelio, ni za figuraciju ni protiv, ni za apstrakciju, ni protiv.

Kako mu se pojavi ideja i razradi je, pristupa izvedbi u tvrdom kamenu, ne obazirući se na formalne podjele, bitno mu je samo jedno, ispoštovati zamisao i realizirati je kvalitetno i profesionalno.

Pred nama je nova produkcija skulptura većih i velikih formata Ivana Jakšića, koje se skladno uklapaju u vanjskom prostoru, fino obrađeni mramor, raznolikih apstraktnih i figurativnih motiva, elegantno i precizno tretiran materijal.

Niz sjajnih skulptura Ivana Jakšića potvrđuju visoke autorske dosege, osebujnu izražajnost i iznimnu maštovitost.

Riječ je o skulptoru koji je već sada u ranim danima privukao iznimnu pozornost svojim djelom i javnosti i kritike, izdvajajući se u aktualnoj likovnoj produkciji.

Piše: Miroslav Pelikan
03.02.2024. 10:29:00
Novi komentar
nužno
nužno