« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
SINDIKATI PODRŽAVAJU

Novi školski kalendar - duži zimski, kraći proljetni praznici

Velikoj promjeni školskog kalendara nakon pet godina najviše će se razveseliti turističke agencije

Škola
Škola (Vlado Kos/Cropix)
Više o

Ministarstvo znanosti

,

školski kalendar

,

zimski praznici

,

školski praznici

,

ljetni praznici

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa najavilo je da će nakon pet godina promijeniti školski kalendar, a ideju je podržao i predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba. Tako školska godina više neće počinjati kao 2010., prvog ponedjeljka u rujnu, već ovisno o dogovoru županija, koje od sada o tome odlučuju. Zimski će praznici sada trajati tjedan dana dulje, dok će proljetni praznici biti skraćeni, prenosi Hina.

Promjena školskog kalendara donijet će korist hrvatskim građanima, jer je cilj da se na skijanje putuje u jeftinijem terminu, odnosno u onom koji uključuje produljenje zimskih praznika za sedam dana. I putničke agencije imaju interes da građani putuju u jeftinijim terminima, jer se očekuje da će u tom slučaju na skijanje otići i veći broj ljudi, istaknuto je u priopćenju.

Bez obzira na dobre rezultate ove godine, dio ljudi ipak, zbog skupih putovanja ili zbog nemogućnosti da odu tjedan kasnije, kad su putovanja jeftinija, nije otišao na skijanje.

Ako se ostvari prijedlog UHPA-e da maturalna putovanja nisu ograničena samo na vrijeme neposredno prije početka školske godine, turističke agencije mogle bi postići bolje i kvalitetnije cijene za putnike, ocjenjuje se u priopćenju. Naime, u terminima krajem kolovoza ili početkom rujna, kada se dosad odlazilo na maturalna putovanja, turistička sezona u Hrvatskoj je u punom tijeku i aranžamani su skupi.

Zato u tim terminima hrvatske destinacije ne mogu konkurirati cijenom destinacijama izvan Hrvatske, odnosno onima koje su jeftine jer im nije sezona, a to je jedan od razloga zašto dolazi do odlaska povećanog broja maturanata u inozemstvo, zaključuje se u priopćenju.

Glasnogovornik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Duje Bonači izjavio je Hini kako iako kalendar za predstojeću školsku godinu još nije donesen, jer se zakonski donosi u ožujku, već sada su poznate neke njegove najosnovnije smjernice.

Bonači podsjeća kako je već ove školske godine županijama, gradovima i općinama bilo omogućeno da zatraže pomak početka školske godine ili promijene trajanje zimskih praznika. Kalendar za školsku 2011./2012. u tu fleksibilnu shemu uvest će i mogućnost da proljetni praznici traju, umjesto od Velikog četvrtka do kraja uskršnjeg tjedna, od Velikog četvrtka do uskršnjeg ponedjeljka, a škole će moći odlučiti o preraspodjeli preostala četiri dana.

Fiksan će biti samo datum završetka školske godine, zaključio je Bonači.

04.01.2011. 16:51:29
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    viki
    04.01.2011. 18:06
    Bez komentara!
  2. avatar
    JA
    08.01.2011. 22:35
    Ja smatram da se s ovim novim zakonom sve previše komplicira...Kako će škole u npr. u slavoniji odlučiti....Zimi ne pada snijeg,pa se ne može skijati....Ljeti je umjerena temperatura, tako da nije potrebno duljiti praznike..... Jedino što bi bilo pametno je da se omogući završavanje škole odmah početkom lipnja, jer su tada u slavoniji vrlo visoke temperature, a i s obzirom da školska godina sadrži stvarno neke nebitne stvari, ljetni praznici bi mogli trajati punih 3 mjeseca, a zimski mogu ostati kakvi jesu, a neka se tada proljetni skrate na samo 5 dana...HVALA
  3. avatar
    Šiljo
    12.01.2011. 13:49
    Napokon.... da netko progleda.... Nekad nije bilo toliko praznika, nije bilo spajanja, polugodišta su trajala jednako.... praznici bili od sredine siječnja do sredine veljače i to je bilo OK.
  4. avatar
    Maja
    21.01.2011. 11:41
    Mislim da je dobro da se mogu prilagoditi praznici, ali ne vidim logiku da na moru djeca imaju dulje ljetne praznike nego na kontinentu. Pa svi s mora idu na kupanje i dok škola traje, a jedino mi iz Slavonije ne možemo potegnuti ni za vikend do mora, jer je trošak jako velik ak ideš autoputom, a ak ideš starom cestom dugo traje. Meni bi odgovaralo da jedan tjedan ili dva kasnije počinje škola u rujnu, jer sam uvijek išla na more u postsezoni, a od kada mi dijete ide u školu ne mogu. Postsezona mi je prekrasna, nema gužve na plaži i sve je nekako mirno. Mislim da je odgođen početak škole važniji ljudima s kontinenta nego onima s mora.
    Eto da se čuje, ali da l će to itko uvažiti.
    Hvala
  5. avatar
    jedna mama
    14.03.2011. 11:45
    Ma glupost! Naši uvijek nešto izmišljaju. Djeci treba odmor uz ovakav program u školi. Umjesto da školske praznike raspodjele na više puta nego skoro 3 mjeseca u ljeti, dok mi roditelji neznamo kud sa njima, jer prosječni zaposleni hrvat u RH godišnji odmor u ljeti ima 2-3 tjedna. A onda??? Neka se djeca vucaraju po ulicama! Po meni bi trebalo biti 3 tjedna u zimi do 10 dana proljetne 2 mjeseca u ljeti i opet na jesen tjedan dana. To su gluposti da se djeca nemogu ušaltati na učenje uz tolike pauze. A da, i radi vručine su toliki ljetni praznici. Pitam se kako onda škola u Africi, Australiji i ostalima vrućim krajevima. Neznam pitam se nekad kome u korist idu ti praznici?? Nama roditeljima sigurno ne!
    Odrasla sam u inozemstvu i mislim da su tamo bolji rasporedi za djecu i odrasle, ali mi uvijek u RH bolje znamo! Očito da smo svi vani glupi, a tu pak previše obrazovani.

Novi komentar
nužno
nužno