« Kultura
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
MSU

Novi rad na Medijskoj fasadi MSU-u

Do 15. rujna na muzeju će se prikazivati novi video rad Tonija Meštrovića pod nazivom "Dobrodošli u Dalmaciju - Mediteran kakav je nekad bio"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/Cropix)
Više o

MSU

,

libijka

,

Eman al-Obadi

,

godišnjica smaknuća

Isprovociran urbicidom i deformacijom pejzaža koja se događa na području Dalmacije, Toni Meštrović napravio je rad koji, za razliku od dosadašnjih, na direktan način ukazuje na problematiku izmjene identiteta hrvatskog mediteranskog podneblja.

U stalnoj trci za kapitalom nijedna vlast nije na ozbiljniji način pokušala riješiti problem sustavne devastacije obalnih krajeva koji, pod pritiskom turizma i urbanizacije, nepovratno mijenjaju prvobitan izgled.

Medijska fasada MSU-a koja formom i veličinom podsjeća na reklamni prostor, u varijanti s Meštrovićevim radom, predstavlja zapravo antireklamu kao kritičku reakciju na slogan "Mediteran kakav je nekad bio" Hrvatske turističke zajednice.

Panoramska video snimka zagađenih krajeva koji se protežu na tri ekrana (prozora) muzejske zgrade, u direktnoj je komunikaciji s vozačevim pogledom kroz prozor automobila u prolazu ispred fasade.

Pogled promatrača u tranzitu prostora u tranziciji.

Toni Meštrović, rođen 1973. u Splitu, diplomirao je 1999. na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje se bavio grafikom, skulpturom i instalacijom. Zbog interesa za elektronske audiovizualne medije 1997. studira video/digitalno snimanje na International Sommerakademie für Bildende Kunst u Salzburgu. Godine 2004. završio je dvogodišnji postdiplomski studij za Medienkunst na Kunsthochschule für Medien u Kölnugdje istražuje u videu, sound i video/sound instalacijama osobnu percepciju mora i otoka uz koje je odrastao. Od 1992. aktivno sudjeluje na skupnim i samostalnim izložbama te video festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi u Kaštelima, a predaje na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu.

23.06.2010. 11:02:54
Novi komentar
nužno
nužno