« Kultura
objavljeno prije 6 mjeseci i 12 dana
OSVRT

Novi opus Duška Šibla inspiriran Mozartom

Vrtoglavo lijepa i očaravajuća Mozartova glazva i u ovom sjajnom Šiblovom ciklusu našla je svoga osebujnog odjeka, glazba se zrcali u boji, u kompoziciji

Duško Šibl
Duško Šibl (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duško Šibl

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Duško Šibl, autor prepoznatljivog i impresivnog opusa, inspiriran Mozartovom glazbom, Čarobnom frulom, realizirao je nekoliko ulja i akrila na platnu, izvedenih žestokim kolorom, paletom eruptivnih boja, koje naprosto vrište, nezaustavljivo strmoglavo prolijetajući u tvorbi novih zamišljaja.

Promatrajući skrivene likove u valovima, u nanosima boja, osjeća se njihov dramatični život, čvrstina kretnja, bez imalo uzmaka, čežnja, napor, ljubav, praznina, nedostajanje, tama, noć, par, zanos.

Vrtoglavo lijepa i očaravajuća Mozartova glazva i u ovom sjajnom Šiblovom ciklusu našla je svoga osebujnog odjeka, glazba se zrcali u boji, u kompoziciji.

Ipak posebnost Šiblovog slikarstva jest izraziti kolor, pulsirajuća boja, kolorističke vratolomije, iznimni ritam, neprestani ritam koji uzrokuje gibanje, ponegdje i uznemirujuće, opominjujuće, nestvarno opasno.

Šiblove su su slike obilježene kretnjama, figurama u pokretu, bojama u naletu, u odlučnom potezu, tvoreći vrlo karakterističan slikarski opus.

Šiblov slikarski opus sve je dinamičniji, snažniji, atraktivniji, rekli bi i sve obojeniji jer boje u ovim ciklusima žive svoje izdvojene, neusporedive živote.

Piše: Miroslav Pelikan
03.10.2023. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno