« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

Novi Meksiko ukinuo smrtnu kaznu

Jedina zemlja SAD-a koja redovito primjenjuje smrtnu kaznu je Teksas

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

smrtna kazna

,

Novi Meksiko

,

Bill Richardson

,

ukidanje smrtne kazne

Demokratski guverener američke savezne države Novog Meksika Bill Richardson potpisao je zakon kojim se u toj državi ukida smrtna kazna, javljaju agencije.

Richardson, nekadašnji zagovornik smrtne kazne, izjavio je da je to "najteža" odluka u njegovoj političkoj karijeri, javlja BBC. Kako je rekao, odlučio je potpisati zakon, koji je već usvojen u predstavničkom domu i senatu Novoga Meksika, jer je uvođenje DNA testiranja pokazalo da su nedužni ljudi u prošlosti bivali osuđeni na smrtnu kaznu.

Novi Meksiko je jedna od 15 američkih saveznih država u kojoj se smrtnoj kazna ne primjenjuje, ali je tek druga, nakon New Jerseyja, koja ju je službeno ukinula. U njoj će se smrtna kazna zamijeniti kaznom doživotnog zatvora bez prava na pomilovanje.

Otkako je američki vrhovni sud 1976. godine vratio pravo saveznim državama da izvršavaju smrtne kazne, u njihovoj provedbi prednjači Teksas. U još nekoliko američkih saveznih ukidanje smrtne kazne nalazi se u parlamentarnoj proceduri, javlja Reuters. (hina/metro-portal)

19.03.2009. 10:53:05
Novi komentar
nužno
nužno