« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
ODLIČNE VIJESTI

Novi iPhone 5 moći će "liječiti" svoje ogrebotine

Ultra tanki premaz, debljine svega jednu tisućinku milimetra, omogućavat će zacjeljivanje svake ogrebotine u manje od 10 sekundi

Fotografija vijesti
Više o

iPhone

,

smartphoni

,

iPhone 5

Čini se kako je vrijeme izgrabenih iPhonea i drugih smartphona konačno iza nas, barem ako je vjerovati specijaliziranoj tvrtki Toray.

Naime, stručnjaci iz ove japanske tvrtke tvrde kako su patentirali  tehnologiju koja omogućuje površini plastike da „zaliječi" ogrebotine u svega 10 sekundi te ima sposobnost da to ponovi još 20 tisuća puta.

Ultra tanki premaz, debljine svega jednu tisućinku milimetra, zacjeljuje bolje što su temperature niže. Ipak, iz tvrtke upozoravaju kako tehnologija radi isključivo kad su ogrebotine u pitanju, a ne teška oštećenja poput bušenja oštrim predmetom.

Iako još ne postoji konačna potvrda, iz tvrtke poručuju da imaju dogovor s jednim proizvođačem laptopa, a neki dobro upućeni insajderi šuškaju kako bi i novi iPhone među ostalim trebao koristiti ovaj premaz.

Unatoč tomu da ovo nisu prvi uređaji otporni na ogrebotine, Japanci smatraju da još nitko to nije uspio napraviti tako dobro kao oni. Ista je tvrtka prošle godine patentirala i sustav koji omogućuje otiscima prsta na plastici da nestaju u roku nekoliko sekundi.

Hoće li i ovaj proizvod ući u širu upotrebu, ostaje za vidjeti.

10.04.2012. 08:53:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Anony Mous
    13.04.2012. 09:11
    "su patentirali tehnologiju koja omogućuje površini plastike"

    iPhone je od stakla:
    http://www.tested.com/news/news/articles/429-whats-so-special-about-iphone-4s-aluminosilicate-glass/
Novi komentar
nužno
nužno