« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
OSVRT

Novi, eruptivni ciklus akrila Duška Šibla

Što je ključni motiv, početak ili kraj, kraj ili početak, ili je sve samo u jednom kratkom odsječku vremena do sudbonosnog trenutka kada se dešava utrnuće ili svjetlost?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duško Šibl

U kontinuiranom istraživanju i kolora i motiva ali i mogućnosti formata platna akademski slikar Duško Šibl, jedan od najagilnijih suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, strastveno i nadahnuto slika, uspješno realizirajući zamišljeno.

U nizu novih ciklusa, u kojima dominira rasplamsala erupcija boja, nezadrživo kretanje, let raznolikih oblika od ovala do fantastičnih tvorbi, uz potmuli tresak prodirućih zvukova iz dubina, slikar bilježi i trenutke nastanka novoga ali i prapočetak kaosa, u kojem je sve drugačije od onoga kako je bilo i postojalo.

Što je ključni motiv, početak ili kraj, kraj ili početak, ili je  sve samo u jednom kratkom odsječku vremena do sudbonosnog trenutka kada se dešava utrnuće ili svjetlost?

Šibl potencira maksimalno nezaustavljivo kretanje, koloplete formi u energetskim oblacima, boje blistaju i gospodare volumenom.

Naslovi ovih akrila izvedenih na platnu, srednje veličine, 50 x 40 cm, povezani su sa svakodnevno spominjanim pojmovima, od Kineskog sindroma, Užitka života, Topljenja, do Diptiha.

Slikar se osvrće oko sebe i bilježi svoje osobne dojmove, zanesen strašnom moći boja, posve oslobađajući kolor u kreaciji dojmova o svijetu.

Piše: Miroslav Pelikan
15.11.2022. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno