« Kultura
objavljeno prije 3 mjeseca i 18 dana
OSVRT

Novi ciklus uzbudljivih velikih formata Duška Šibla

Magma koja izlijeće iz utrobe vulkana, bijesna i nezaustavljiva, neposredno nakon eksplozije uvire natrag u utrobu zemlje, još se više uvećavajući, neprekidno se obnavljajući

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duško Šibl

Osobito je zanimljiv novi ciklus akrila na platnu, suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, akademskog slikara Duška Šibla, izveden u četiri slike, okomito izraženih motiva.

Riječ je o djelima velikog formata, 120 x 90 i 120 x 80 cm, snažno koloristički izrečenih, vehementnih i dramatičnih, s istaknutim okomitim pozicijama kretanja raznoliko obojanih formi, koje su u neprestanom uzletu a zatim i u padu koji slijedi, da bi se sve to u idućim trenucima ponavljalo.

Magma koja izlijeće iz utrobe vulkana, bijesna i nezaustavljiva, neposredno nakon eksplozije uvire natrag u utrobu zemlje, još se više uvećavajući, neprekidno se obnavljajući.

Šiblove vatrene kompozicije urlaju od vlastite vreline i moći, premrežene nemjerljivim, silnim energetskim nabojima, koji se stalno vrte u krugu, proizvodeći užasnu toplinu, buku ali i uzbuđenje promatrača zadivljenog viđenim.

Ciklus kolorističkih erupcija s okomito postavljenim motivima Duška Šibla novi je autorski korak slikara u istraživanju nefigurativnih formi u grotlu promjena gdje je neprekidno kretanje jedini zakon opstanka jer sve što se kreće, živi i traje.

Od crvene, zelene i crne do plave i bijele, vibrantni tragovi poput dubokih ožiljaka na tkivu šire se površinom slike, neprestano je mijenjajući.

Sjajan, uzbudljiv ciklus Duška Šibla na velikim formatima platna, koloristički izniman, napetih događanja.

Piše: Miroslav Pelikan
19.01.2024. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno