« Kultura
objavljeno prije 9 mjeseci i 10 dana
OSVRT

Novi ciklus s motivom engleskih vrtova Bojana Doleneca

Motivi engleskog vrta u novom ciklusu Bojana Doleneca suptilno izbalansirani žive na ovim malim formatima platna u akrilu

Bojan Dolenec
Bojan Dolenec (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Bojan Dolenec

Akademski slikar Bojan Dolenec, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, trenutno na pedagoškom radu u Slavoniji, autor zanimljivog i fino profiliranog opusa, niza ciklusa, osobito u nekoliko posljednjih godina izrazite odanosti motivima krajobraza, stvarnih i nestvarnih, priobalnih ili kontinentalnih i izmaštanih, izvedenih u ulju i akrilu ili akvarelu.

Motiv engleskog vrta osobito se ističe u novijoj produkciji, motiv idalizirane prirode koja se zrcali u tako formiranom vrtu, zaživjela i na nizu akrila na platnu, na format 20 x 20 cm, Bojana Doleneca, u žestokom, snažnom, tamnom koloritu.

Motiv engleskog vrta prepun je energije i vitalnosti, iz svih njegovih slojeva izvire živost, gibanje ,nezaustavljivi rast i osebujni ugođaj koji se prelijeva kako na šetača stazamo tako i na promatrača ovoga impulzivnog ciklusa.

Donekle omeđen manjim formatom, Dolenec je ipak vješto i odvažno, ali i odmjereno i smireno realizirao niz tema s temom poznatog vrta, samo se za trenutak odmaknuvši od svojih omiljenih i čestih likovnih izazova, krajobraza, priobalnog i kontinentalnoga, zadržavajući u svom slikarskom zamišljaju dovoljnu količinu napetosti i dinamike.

Motivi engleskog vrta u novom ciklusu Bojana Doleneca suptilno izbalansirani žive na ovim malim formatima platna u akrilu, izazivajući kod promatrača iskrene i duboke dojmove očaranosti prirodom, prostorom u kome živimo a često ga i ne opažajući.

Piše: Miroslav Pelikan
30.07.2023. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno