« Kultura
objavljeno prije 6 godina
OSVRT

Novi ciklus reljefa Bojana Doleneca

Različite forme, uzdignuća, prekrivena zlatom, ali i drugim bojama, odaju dojam izvora i vodenih tokova koji izviru negdje na ovom prostoru

Zanimljiv novi ciklus reljefa
Zanimljiv novi ciklus reljefa (Miroslav Pelikan)
Više o

Miroslav Pelikan

,

Bojan Dolenec

Bojan Dolenec, akademski kipar u posljednje je vrijeme privukao pozornost svojim opusom, u kojem se ističe niz iznimnih krajobraza u akrilu na platnu, raznih veličina te ciklus arhitekture, u kojem je tretirao odnos čovjeka i urbanog prostora.

U najnovijem ciklusu reljefa, izvedenih u gipsu na postamentu od drva, osnovice dvadeset puta dvadeset centimetara, sve obojano akrilom, Dolenec se odlučio za konstruiranje neobičnih oblika koji podsjećaju na brdo, uzdignutu neravninu,koje u krajnjem slučaju sliči jednom od viđenja Babilonske kule, današnjeg čovjeka.

I doista, te različite forme, uzdignuća, prekrivena zlatom, ali i drugim bojama, odaju dojam izvora i vodenih tokova koji izviru negdje na ovom prostoru, međusobno se često skladno miješajući, tvoreći pokrov kuli u gradnji, nevidljivo rastući, postajući sve više.

Naravno, pred nama je također i reljefna slika, s fino odabranom kolorističkom paletom uz bazu od zlata, koje jest pomalo prikriveno, no njegov privlačni sjaj je očit.

Mogu se pojaviti i razmišljanja i o dojmu koji nastaje na temelju pogleda iz svemira, upućenog prema zlatnom planetu, koji je možda nekoć bio i sunce.

Ipak istaknimo i mogućnost, čeznutljive i strastvene želje za oslobođenjem boja od dominacije zlata, kolor traži svoj jedinstveni svijet.

Sve te opcije su moguće i svatko od nas će u ovom tajanstvenom višedimenzionalnom ciklusu vidjeti ono što želi i na što ga njegov unutarnji ustroj i upućuje, jer sve su to svijetovi koji su postojali i ili koji će biti.

Sviđa mi se ideja o slobodi boja,iako je zlato, prvo što vidimo i najdulje pamtimo.

Novi istraživački ciklus Bojana Doleneca prepun je upita i dilema, zato i može biti zanimljiv gledateljima, javnosti, zbog traženja odgovora.

Kombinacijom kiparstva i slikarstva uz osebujnu imaginaciju Delenec je stvorio samostalne, izdvojene likovne cjeline, u malom formatu, vrlo poticajne.

Piše: Miroslav Pelikan
03.06.2018. 10:31:00
Novi komentar
nužno
nužno