« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
INTERVJU

Novi ciklus Ivana Peraka

Puno nas pod krinkom suvremen postaje podložno trendu a trend podrazumijeva globalno promišljanje

Ivan Perak
Ivan Perak (Miroslav Pelikan)
Više o

intervju

,

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Ivan Perak

Ivan Perak, akademski slikar iz Dubrovnika, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik specifičnog rukopisa, autor je složenog opusa.

Gospodine Perak, intenzivno radite na Vašem novom ciklusu Zemlja. Kada ste započeli novi ciklus?

- Ciklus „Zemlja" razvijam posljednje dvije godine. On je prirodni nastavak nečega sto istražujem posljednjih nekoliko godina.

Koristite kombiniranu tehniku najčešće. Poentilizam je izrazito nazočan u Vašem slikanju.

- Gotovo uvijek koristim se kombinacijom više materijala. Podloga koju pripremam izrazito mi je važna te joj posvećujem puno vremena i pažnje. Površina slike tako postaje slojevita treperava tekstura, čvrsta i hrapava. Točke ili možda bolje rečeno mrlje stvaraju tako jednu tašističku cjelinu.

Dosta slika u ovom ciklusu nosi naziv Brod.

- Naziv Brod uzeo sam više metaforički, to je moj brod iz snoviđenja koji postaje stvaran ukoliko ljudski duh ima sposobnost vjerovanja i nadanja.

Što mislite o suvremenoj umjetnosti?

- Pitanje o kojem bi se moglo dosta razgovarati. Suvremena umjetnost postavlja pitanja. Umjetnik prije svega mora postaviti pitanje samom sebi šta želi postići sa svojim radom. Po meni je to stvaranje boljeg svijeta od onog kakav sada jest.. Puno nas pod krinkom suvremen postaje podložno trendu a trend podrazumijeva globalno promišljanje. Ipak važnija mi je neponovljivost ma kako ona sitna bila.

Slikar i pjesnik Josip Škerlj vrlo je bitan u Vašem životu.

- Moj nekadašnji profesor a sada prijatelj i kolega slikar puno je značio u tim ranim danima kada još nisam bio svjestan svojih mogućnosti i dvoumio sam se gdje krenuti. On me je potaknuo da skočim na ovo putovanje i na tome sam mu beskrajno zahvalan.

U Dubrovniku gdje živite vrlo je velika koncentracija umjetnika.

- U Dubrovniku se dosta ljudi bavi umjetnošću. Ipak izdvaja se nekolicina koji su istinski predani ovom pozivu i koji kontinuirano stvraju.

.Kako pristupate motivu?

- Veliku pozornost posvećujem pripremi podloge, motiv može biti bilo što, važna mi je metoda, proces iz kojeg kao da se rađa novi život.

Radite u školi.

- Posao u školi osigurava mi egzistenciju i daje određenu sigurnost što mi je važno i za stvaranje. Istovremeno rad s djecom koliko god zahtjevan bio oplemenjuje me kao biće i uživam u tome.

Na čemu trenutno radite?

- Trenutno radim na seriji slika nazvanih iz ciklusa Zemlja. Slike možda više nego ikad prije izlaze u prostor. Mišljenja sam da će u bliskoj budućnosti u potpunosti izaći iz okvira platna.

Planovi,izložbe,monografije...?

- Prošle godine ostvario sam suradnju sa madridskom galerijom Van Gogh.Trenutno je fokus na radu, tj. na zaokrruživanju jedne cjeline sa kojom ću se moć predstaviti domaćoj i inozemnoj publici.

Piše: Miroslav Pelikan
21.03.2022. 08:30:00
Novi komentar
nužno
nužno