« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
OSVRT

Novi ciklus akrila na platnu Duška Šibla

Za Šibla se može reći kako se bez ikakvog ustezanja, hrabro suočava s nizom tehnika, tražeći i nalazeći ono najbolje u njima u tvorbi svoga djela

Duško Šibl
Duško Šibl (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duško Šibl

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar,Duško Šibl, iznimno cijenjen od kritike i jednako, barem toliko popularan u javnosti, autor je raznolikog opusa, ulja i akrila na platnu, miješanih tehnika, akvarela, kolaža na papiru, kontinuirani izlagač na mnogim samostalnim izložbama u domovini i inozemstvu, živjeći i stvarajući na nekoliko adresa (poznato je da veći dio godine provodi u Londonu, preostalo u Zagrebu, Dubrovniku, Opatiji), svakako je jedna od ključnih pojava u aktualnoj likovnoj produkciji.

Za Šibla se može reći kako se bez ikakvog ustezanja, hrabro suočava s nizom tehnika, tražeći i nalazeći ono najbolje u njima u tvorbi svoga djela. Osobitost njegova pristupa jest i gotovo, nemjerljiva radoznalost, u istraživanju , kako motiva tako i likovne tehnike.

Nedavno je dovršio ciklus akrila na platnu, s poznatim motivima figura u pokretu, koje se sve više pretvaraju u pokret sam. Tijelo figure poprima oblik projektila, leteće forme, obličje nevjerojatno brzih kretnji. Figura je ili sama ili u duetu, u zanosnom, opijajućem plesu, vrtložnih kretnji u crvenim i žutim volumenima života. Smisao življenja, smisao svakoga dana je u pokretu, u neprekidnom kretanju, sada sve bržem i sve teže opazivo oku.

Najčešće nage figure prepuštaju se užicima susreta, ispunjenih dodirima, glasovima, ne mareći za ništa i ne misleći o ničemu.

Ciklus je dopunjen izazovnom kompozicijom posvećenom proljeću, dominantno crnilo koje razdjeljuje ( ili spaja razdvojeno) platno, prekriveno je zeleno crvenim, točkastim mrljičastim cvjetovima,ohrabrujuće.

Piše: Miroslav Pelikan
02.03.2023. 09:30:00
Novi komentar
nužno
nužno